Diari La Veu del País Valencià
Asaja demana al Ministeri una actuació «urgent» sobre el llit vell del Segura davant el risc d’una DANA

L’Associació de Joves Agricultors (Asaja) d’Alacant ha manifestat aquest dimecres la seua «preocupació» per «les terribles conseqüències» que podria tindre per a l’agricultura l’arribada d’un temporal de pluges o DANA a la zona de la desembocadura del riu Segura durant els propers mesos. Al mateix temps, l’organització ha denunciat «l’immobilisme» del Ministeri espanyol per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, en mans de Teresa Ribera (PSOE), per «l’absoluta deixadesa i l’abandonament del tram vell del riu».

En un comunicat, l’entitat ha lamentat la presència de canyís, canyes i fang que «taponen l’eixida natural de totes les aigües del Baix Segura a través de sis assarbs». «Han transcorregut tres anys des de la DANA i no hi ha hagut voluntat per a solucionar els problemes de la desembocadura ni per a plantejar un protocol d’actuació que permeta previndre els importants danys que va partir la nostra horta», diuen des d’Asaja.

En aquest sentit, l’agricultor de Guardamar Francisco Mora reclama la «urgent neteja, dragat i manteniment» del llit vell del riu Segura perquè les aigües «troben la seua eixida natural», i posa sobre la taula altres possibles solucions que contribuirien a «evitar inundacions».

Entre aquestes, destaca la proposta «d’elevar la carretera N-332 entre Guardamar i Sant Fulgenci», ambdues localitats al Baix Segura, «per a suprimir l’efecte barrera que va mantindre sota les aigües milers d’hectàrees de cultiu i zones urbanes durant la DANA del 2019, o la reforma del pont de Carles III de Rojals».

«És una pena, però hi ha hagut temps i diners i no hi ha cap resultat visible, no hem après res», ha afegit l’expert, qui assenyala que «les conseqüències de la inacció de les autoritats les pagaríem novament els agricultors, que amb el nostre treball al camp mantenim un espai ambiental als nostres pobles de manera gratuïta».

També ha transmès la gran preocupació dels agricultors la comarca davant un episodi de pluges torrencials, que veurien perillar la pròxima campanya d’hortalisses d’hivern com ara la carxofa, la carabassa, el moniato o la nyora.

En aquesta mateixa línia, ha subratllat que «malgrat que Asaja reclamara a la Confederació Hidrogràfica del Segura la necessitat d’invertir i millorar la capacitat hidràulica del desguàs de la desembocadura per a evitar un altre desastre com el del 2019, on vam haver de lamentar pèrdues humanes i danys materials i agrícoles incalculables, fins la data no s’ha dut a terme cap actuació al respecte en aquest tram en concret».

De la mateixa manera, també adverteixen que el risc d’inundació «pot ser crític» en municipis com ara Guardamar, Sant Fulgenci o Dolores, al rebre l’aigua de drenatge de les zones altes per la millora de la capacitat hidràulica de les sèquies i dels assarbs del Baix Segura que la Conselleria d’Agricultura, en mans de Mireia Mollà (Compromís), ha iniciat amb la Fase I del Pla Vega Renhace [sic], on ha realitzat una inversió de quasi 35 milions en la millora de les sèquies d’Almoradí, Oriola, Catral i Callosa de Segura.

«Dites actuacions no només promouen un reg més eficient, sinó que també fan disminuir el risc d’inundació pel millor funcionament dels assarbs en els municipis esmentats, però en canvi, al no disposar d’una part baixa del riu neta amb bona capacitat per a evacuar l’excés d’aigua, la zona de la desembocadura es veuria greument afectada en cas de temporal», alerten.

Per últim, el president d’Asaja a Alacant, José Vicente Andreu, s’ha sumat a la petició d’una actuació «urgent» al Ministeri i assenyala que aquesta institució «només es preocupa d’amenaçar els agricultors amb que els tallarà l’aigua, l’aigua bona, l’aigua que dona vida, la que crea riquesa. I en canvi, no se’n recorda de protegir el camp de l’aigua que destrueix, la que arruïna els camps i, en aquest cas, la que arruïna el Baix Segura».

Comparteix

Icona de pantalla completa