Diari La Veu del País Valencià
El Pont de Santa Quitèria, a Almassora

El Pont de Santa Quitèria, a Almassora (la Plana Alta), situat al costat de l’Ermita de Santa Quitèria, era el pas del Camí Real sobre el riu Millars entre aquest municipi i Vila-real (la Plana Baixa).

La construcció, de data incerta, és obra de Pere Dahera, veí de Vila-real, que comptava amb l’autorització atorgada per Jaume I el 18 d’abril del 1275, per a la fundació d’un hospital i la supervisió de les obres d’un pont de pedra que havia de fer-se sobre el riu.

Va ser destruït a conseqüència d’una forta riuada que va tindre lloc el 1581 i durant la reconstrucció es va col·locar una creu a la meitat del pont que va ser destruïda el 1652 per un llamp, un succés que recorda una inscripció.

Es pensa que l’origen va ser romà. De fet, encara es conserva alguna resta d’aquest període a la part baixa. Alguns autors consideren que la reconstrucció medieval es va dur a terme en època musulmana.

El pont presenta huit arcs paral·lels, amb diferents llums. La longitud total és de més de 125 metres i té una alçària d’uns 9 metres i una amplària de més de 3 metres. A la part d’aigües amunt, mostra tallamars amb torrassa, els quals es perllonguen fins a l’altura dels ampits, la qual cosa dona lloc a la formació a la calçada d’uns espais laterals de forma triangular anomenats arrambadors, que permeten el pas de vehicles i vianants simultàniament.Està construït amb carreus als tallamars, pilars i arcs, encara que els restants elements són de còdols amb morter.

Aquesta obra civil té gran importància no només perquè és contemporània del rei Jaume I, sinó perquè es tracta d’un exemplar de pont gòtic únic al País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa