Diari La Veu del País Valencià
La descoberta de la muralla i d’una subtipologia de cases tradicionals a Xert desperta l’interés de veïnat i estudiosos

Dissabte passat, un centenar i mig de persones va acudir al local multiusos de Xert (el Maestrat) per escoltar Josep Jordà Sala, l’arquitecte especialitzat en patrimoni que ha descobert i analitzat per primera vegada la trama de murada amb vuit torres medievals i modernes descobertes recentment a la localitat. En acabar la conferència, una comitiva de vuitanta persones va recórrer el Poble Vell de Xert per les localitzacions in situ.

En la conferència «La casa tradicional xertolina: entre naies i murades al poble», Jordà va explicar l’evolució urbana del municipi al mateix temps que ubicava les torres i el traçat de la murada descoberta. Va completar la xerrada amb la descripció de la tipologia de casa tradicional catalana de conquesta i la subcategoria amb naia, un tipus que l’Associació Cultural Font de l’Albi pretenia posar en valor per la idiosincràsia que té per a Xert i que recentment també s’ha documentat a Canet lo Roig, Cervera del Maestrat, Sant Jordi, Benicarló, Vilanova d’Alcolea, Costur i al barri del Carme de València.

La concurrència local, la comarcal i també de la resta del país va valorar molt positivament l’explicació didàctica de l’arquitecte, tant en la conferència com en la visita guiada. Els propietaris van mostrar els seus habitatges amb l’orgull de qui sap que té un tresor i els assistents van mostrar l’agraïment per la gran descoberta de patrimoni que està a la vista i que no s’havia pogut interpretar fins ara.

L’Associació Cultural Font de l’Albi, l’entitat cultural local, va contactar amb l’arquitecte Josep Jordà per tal de dur a terme una descripció de les cases de tot el poble al llarg de l’hivern i la primavera del 2022, però el pla es va haver de reconduir perquè el 15 d’abril, en la primera jornada de treball, van descobrir dues torres i un mur d’1,20 m que els va obligar a repensar què s’amagava darrere d’aquelles evidències. Finalment, sembla que la trama lineal de murada té vora 500 m conservats i vuit torres de defensa.

Comparteix

Icona de pantalla completa