Diari La Veu del País Valencià
Hostaleria i turisme lamenten els «dubtes» creats pel pla d’estalvi energètic

Associacions empresarials del turisme i l’hostaleria han lamentat que les mesures d’estalvi energètic aprovades pel Govern espanyol, que entraran en vigor des del dimecres, han generat «dubtes» dins del sector, així com titulars en la premsa estrangera que han fet «mal» a la imatge de l’Estat espanyol i del País Valencià com a destinació. Per això, diuen trobar a faltar una regulació «més detallada» que atenga les particularitats de cada tipus de negoci.

Pel que fa als hotels, la secretària general d’Hosbec, Nuria Montes, explicava que esperen que l’afectació siga «molt parcial» i «mínima», ja que les habitacions dels hostes no estan incloses en la limitació de la temperatura de l’aire condicionat, mentre que en les zones de cafeteria o bar, «on es desenvolupa allò que es denomina un treball lleuger, la temperatura està matisada i, en lloc d’aplicar-se el límit dels 27ºC, se n’aplica un de 25ºC, que és una temperatura molt més raonable».

Montes creu que les mesures d’estalvi energètic aprovades pel Govern espanyol «són generalistes», i considera que «hauria sigut desitjable que el Govern d’Espanya haguera fet una aplicació per sectors o una regulació més detallada», diu referint-se especialment al sector turístic, que compta amb una «configuració especial».

«Organitzacions com ara Hosbec som les que ens hem d’encarregar de centrar la qüestió en la seua dimensió i, per descomptat, assegurar que cap turista passarà calor, tal com han recollit alguns mitjans britànics», assenyala abans d’insistir que una norma més detallada hauria evitat «l’impacte mediàtic que ha pogut tindre» el reial decret en països com ara el Regne Unit, «on s’han recollit notícies que, realment, no són certes».

En aquest sentit, creu que el sector turístic podria haver tingut un tracte especialitzat, precisament per a protegir la imatge de l’Estat espanyol com a destinació turística internacional. «El mal d’aquells titulars ja està fet i pensem que era una obligació del Govern d’Espanya haver evitat, precisament, aquest tipus de titulars», ha destacat la secretària general d’Hosbec.

A més a més, Montes considera que les mesures podrien haver esperat a l’1 de setembre, i també ha criticat que els terminis concedits als establiments per adaptar-se a la norma són «excessivament curts», especialment en el cas dels locals que han de fer alguna reforma.

«Al final tots hem de posar de la nostra part per a garantir-nos uns propers mesos amb subministrament suficient, però crec que les coses s’haurien d’haver fet amb una mica més de diàleg i, sobretot, de dimensió», ha afegit.

D’altra banda, Montes ha assegurat que els empresaris hotelers estan «molt preparats». «Totes aquestes mesures imposades de portes automàtiques, tancaments i controls de presència ja les tenim instal·lades, amb la qual cosa no és cap drama ni cap trauma per al sector», assegura.

En aquest sentit, ha posat en valor que «els establiments hotelers són pioners en la implantació de mesures d’estalvi energètic ja des de fa molt de temps, sobretot perquè el 20% de la factura d’un hotel correspon al consum d’energia i els hotels han invertit molt per a reduir, precisament, la seua factura energètica per dos motius: per la sostenibilitat i la consciència ecològica i, d’altra banda, perquè l’estalvi econòmic és molt important».

D’altra banda, el president de la Federació Empresarial d’Hostaleria de València i de Conhostur, Manuel Espinar, assegura que el sector és «conscient de la necessitat d’haver d’adoptar un pla d’estalvi energètic», però considera que fixar temperatures mínimes generals per als establiments «limita la llibertat d’empresa», i ha retret que «no s’han tingut en compte les particularitats de cada tipus de local i de negoci».

«Des de l’anunci del reial decret estem atenen cridades d’empresaris davant els dubtes que està generant la seua aplicació entre les empreses hostaleres, degut al fet que aquest nou reial decret s’ha de fer compatible amb el compliment de la normativa de seguretat i de salut als llocs de treball amb l’activitat als locals d’hostaleria», ha dit.

A més, Espinar ha defensat que els establiments d’hostaleria «han de ser espais on els clients estiguen còmodes i en condicions de confort adequades, tenint en compte que estem en estiu aguantant temperatures molt elevades, i això ha de ser compatible amb les exigències de la normativa laboral aplicable als treballadors de les nostres empreses».

De fet, aquest empresari tem que «fins i tot els 25 graus poden resultar una temperatura molt poc confortable» amb les altes temperatures que s’estan registrant a l’exterior, i això «pot provocar que els clients no estiguen còmodes a l’hora de dinar o sopar a l’interior dels establiments», ha advertit.

Comparteix

Icona de pantalla completa