Diari La Veu del País Valencià
Alacant activa la reforma de l’Escorxador Comarcal com a punt d’innovació tecnològica

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament d’Alacant ha aprovat aquest dimarts el projecte bàsic i d’execució de rehabilitació de l’antic Escorxador Comarcal, ubicat a l’avinguda d’Elx –al barri marítim de Sant Gabriel–, per a la seua reconversió en un gran centre d’innovació, recerca tecnològica i captació d’empreses i talent emprenedor en el marc del programa Alacant Futura.

El projecte compta amb un pressupost d’execució de 9.252.506 euros. Després de l’aprovació inicial, el projecte eixirà a licitació per a la seua execució en tres anualitats. Enguany s’han destinat 1,2 milions dels estalvis municipals per a la posada en marxa de la primera fase dels treballs, segons ha anunciat el consistori en un comunicat.

El projecte de remodelació de l’Escorxador, que es convertirà en l’espai Àgora Futura, té com a objectiu dotar la ciutat i la seua àrea metropolitana d’un espai versàtil i innovador, amb sales polivalents, per a la implantació de programes de suport a l’emprenedoria i la innovació en sectors com ara l’economia blava, l’economia circular, la indústria biotecnològica, la transformació digital, la logística innovadora, la intel·ligència artificial o les start-ups.

L’Agència Local del Desenvolupament Impulsalicante dirigirà la posada en marxa d’aquests programes, «que també reforçaran altres sectors emergents que requereixen per a la seua consolidació aquest tipus d’espais col·laboratius i de desenvolupament de hubs sectorials que permeten garantir la creació d’ocupació estable i de qualitat a Alacant, posant especial èmfasi en la retenció de talent», ha destacat la regidora d’Ocupació i Foment, Mari Carmen de España (PP).

La rehabilitació de l’antic Escorxador Comarcal pretén facilitar la incubació de noves idees emprenedores i el desenvolupament d’empreses incipients de l’àmbit tecnològic, especialment en quatre àrees: indústria 4.0, robòtica, tecnologies de la informació i màrqueting digital.

Les obres projectades tenen com a objectiu la remodelació de l’antic Escorxador, actualment en desús, per a la seua reconversió en coworking i centre de treball amb la denominació d’Àgora Futura al sud de la ciutat d’Alacant, al costat del Viver d’Empreses Príncep Felip, que té com a objectiu el foment d’empreses de l’àmbit tecnològic i digital.

Un dels eixos estratègics d’aquesta instal·lació és la seua ubicació, ben connectada amb l’aeroport d’Elx-Alacant, amb l’oficina europea EUIPO, amb els estudis cinematogràfics Ciutat de la Llum, amb el Port d’Alacant, amb la Institució Firal Alacantina (IFA) i amb les autovies en direcció a València, a Elx, a Múrcia i a Madrid.

L’actuació afecta l’edifici complet situat a l’interior d’una parcel·la municipal de 24.836 metres quadrats i suposa la rehabilitació d’un total de 4.736 metres quadrats construïts d’edificació repartits en tres plantes i una torre de xicoteta superfície de sis altures.

«El projecte rehabilita l’estructura, genera una millora energètica, posa en ús nous espais, resol l’accessibilitat entre plantes i incorpora les instal·lacions necessàries per al seu correcte funcionament», ha indicat la regidora Mari Carmen de España.

Com a espais principals, es compta amb un atri central de triple altura que permet organitzar esdeveniments i que distribueix espacialment tot l’edifici, així com una gran sala polivalent i d’exposicions amb accés independent i panells mòbils que permeten flexibilitzar el seu ús.

Aquestes sales principals es complementen amb diversos espais com ara sales de coworking, espais de suport i de reunió, sales de brainstorming, aules compartimentals, despatxos modulars i altres d’auxiliars, com ara sales infantils, de fitness, àrees de descans, espais per a usos administratius i de suport a l’emprenedoria digital, entre altres.

També es tenen en compte els criteris de sostenibilitat i màxima eficiència energètica, així com els d’accessibilitat per a totes les persones, promoció de la igualtat d’accés al treball i facilitació de la conciliació de la vida personal i laboral.

A través d’aquesta iniciativa es pretén dotar Alacant d’una infraestructura pròpia per al desenvolupament d’empreses de l’àmbit tecnològic i digital amb una superfície total de més de 52.000 metres quadrats. La fase inicial va finalitzar al setembre del 2017 per a habilitar la parcel·la amb la neteja, explanació del terreny i cobertura de l’espai amb tanques. En aquesta segona fase es projecta la rehabilitació de l’Escorxador per a la seua reconversió en coworking i centre de treball.

En una tercera fase, encara per definir, es projecta l’adequació del seu entorn immediat i dels accessos a la parcel·la, i per a més endavant es contempla la construcció d’una desena de naus industrials de fins a 500 metres quadrats als terrenys adjacents a l’Escorxador, infraestructures que complementaran les 12 naus ja al Príncep Felip, viver ubicat a pocs metres de distància. També està prevista la construcció d’un aparcament semisoterrat al sud de la parcel·la.

Comparteix

Icona de pantalla completa