Diari La Veu del País Valencià
Montse Assens guanya el V Premi de Poesia «Torre de Piles», convocat per Edicions del Sud

Montse Assens i Borda (Maçanet de la Selva, 1960) ha guanyat el V Premi de Poesia «Torre de Piles», convocat per l’editorial saforenca Edicions del Sud, amb el poemari Clixés, segons es va fer públic durant la celebració del IX Recital de Poesia i Música en Valencià (III Memorial Salvador Tur Torregrossa), que es va celebrar dissabte passat al parc de la Torre de la platja de Piles (la Safor).

Al començament de l’acte, es va llegir l’acta de resolució del jurat del premi, que enguany ha estat format per Rafael Estrada Puertos, Pere Gantes Garcia, Miquel Mengual i Pascual, Vicent Riera i Escrivà i l’editor Manel Arcos i Martínez, en qualitat de secretari.

El jurat, després de destacar molt positivament el nombre i la qualitat dels originals presentats en aquesta cinquena convocatòria del premi (trenta-un en total), va acordar per unanimitat que l’obra guanyadora era l’original presentat per Montse Assens. A més, vista la qualitat literària del poemari finalista, el jurat va tindre a bé concedir un accèssit a l’obra titulada Serè, l’autor del qual és Carles Jardí Pinyol, natural de Tivissa (la Ribera d’Ebre).

Clixés és «un recull de poemes que destaca pel tractament de temes clàssics com ara l’enyorança, les absències, l’evocació de records i el pas del temps, i també pel seu excel·lent domini de la llengua i dels recursos poètics. Es tracta d’una obra molt ben estructurada i moderna pel que fa al disseny, amb un ritme intern magníficament treballat, amb descripcions summament acurades de fotografies i amb títols ben encertats. Tot un món nostàlgic que, amb paraules molt ajustades i entenedores, l’autora aconsegueix transmetre en poemes que flueixen amb sinceritat i sensibilitat», ha assenyalat l’editorial.

Montse Assens viu a Premià de Dalt (el Maresme), on participa activament de la vida política, social i cultural de la vila. De fet, és fundadora de l’Associació Art Primilia, membre de la secció literària «Arts i lletres» de la Societat Cultural Sant Jaume i membre fundadora de l’Associació de Relataires en Català (ARC). Entre les seues publicacions, destaquen els poemaris Indigent, com jo (Premi de Poesia «Artur Simó» de Silla, 2008), Secrets acariciats entre silencis de boira (2010), Apartheids (41é Premi «Marià Manent» de Poesia, 2018), Bugada (21é Premi de Poesia «Josep Maria Ribelles», 2018) i Ostatges po­lítics (2018). També és coatora, juntament amb Anna Rispau, dels reculls Glops de nit (2012), A l’altre costat de la pell (2015), El bes de la nit (Premi de Poesia Festa d’Elx, 2017) i Verseja’m els silencis (2019).

D’altra banda, Serè és un poemari que, «amb un llenguatge planer i amé i des d’una perspectiva intimista, versa sobre el procés creatiu de l’art poètic i el goig de la vida quotidiana i de la natura. Una obra que, no obstant això, no eludeix la referència a alguns problemes socials de l’actualitat i a les noves tecnologies de la informació i la comunicació de la societat moderna, ha apuntat l’editorial.

Comparteix

Icona de pantalla completa