Es presenta la Fundació València Diversitat, entitat organitzadora dels Gay Games 2026

El regidor d’Esports, Javier Mateo, destaca que «València es convertirà en la capital de la diversitat»

La plaça de l’Ajuntament de València és aquest dissabte l’escenari de la presentació de la Fundació València Diversitat, l’entitat responsable d’organitzar els Gay Games 2026 que se celebraran a la ciutat. L’acte tindrà lloc durant el València Summer Colors, un esdeveniment presentat per Tracy Pop, que comptarà amb actuacions musicals com les de Rosa López, entre altres.

El regidor d’Esports, Javier Mateo, ha assenyalat que «la fundació omplirà d’activitats esportives, socials i lúdiques aquests quatre anys en què tenim com a objectiu sumar cada dia més persones a aquest gran esdeveniment esportiu i social que posicionarà València com la capital mundial de la diversitat». Mateo assistirà a l’esdeveniment junt amb l’alcalde en funcions, Carlos Galiana; la regidora d’Igualtat, Polítiques de Gènere i LGTBI, Lucía Beamud, i altres membres de l’equip de govern.

L’objectiu principal de la Fundació València Diversitat és la de promoure, organitzar i celebrar els València Gay Games 2026, esdeveniment internacional esportiu, cultural i artístic, fundat per la Federation of Gay Games sota els principis de «participació, inclusió i superació personal», i que «promou l’esperit d’inclusió, convivència, cohesió social i participació activa a través de l’esport».

El regidor d'Esports ha destacat «l’aposta que ha fet l’Ajuntament» perquè València superara altres candidatures com ara Guadalajara (Mèxic) o Munic (Alemanya) i es convertira en la seu dels Gay Games 2026, una gran trobada que impulsa l’esport i la cultura diversos, igualitaris i inclusius, no només per a les persones del col·lectiu LGTBI+, sinó per a qualsevol persona, independentment de l’orientació sexual, identitat de gènere, creences i capacitats físiques o intel·lectuals.

«Si València ha estat triada és pels valors que la representen: som una ciutat tolerant i inclusiva, un lloc on totes les persones, sense excepció, poden gaudir d’una amplíssima oferta cultural, esportiva i d’oci. És una gran oportunitat per a la nostra ciutat acollir estos jocs, que seran els millors Gay Games de la història», ha manifestat Mateo.

Impacte

El 2026, València acollirà competicions de fins a 36 modalitats esportives i atraurà unes 15.000 persones participants i 100.000 visitants. Els Gay Games van celebrar la primera edició a la ciutat estatunidenca de San Francisco, el 1982, sota la premissa de «promocionar i augmentar l’autorespecte de lesbianes i homes gais del món i generar respecte i comprensió del món no gai, principalment a través de l’organització d’un esdeveniment internacional atlètic i cultural obert a la participació i realitzat cada quatre anys, conegut habitualment com a Gay Games», segons subratlla l’organització dels jocs. En aquesta primera convocatòria van competir atletes d’un centenar de països, tot i que amb els anys aquesta xifra inicial de participants ha anat augmentant fins superar els 10.000, i així mateix s’ha anat incrementant el nombre de disciplines esportives.

A més de la importància com a eina de sensibilització i formació en conceptes com la inclusió i la igualtat, els Gay Games tenen també un important impacte econòmic sobre les ciutats, que en el cas de València, i prenent com a referència anteriors seus on s’ha celebrat, com París, Amsterdam o Toronto, podria superar els 130 milions d’euros.