Convoquen concentracions per a reclamar la regeneració de les platges

Les protestes tindran lloc aquest dissabte en diversos municipis del País Valencià

Sota el lema «Som Mediterrània, per la regeneració de les nostres platges», una trentena d'associacions ciutadanes afectades per l’erosió del litoral, coordinades pel Moviment Mediterrània, han convocat concentracions o marxes aquest dissabte a les 20 h en diversos municipis del País Valencià: Dénia, Orpesa, Nules, Tavernes de la Valldigna, Gandia, Moncofa, Almassora, Pinedo, Elx, el Mareny de Barraquetes, Cullera, Sagunt, Oliva i el Saler, entre altres. També s’hi han sumat localitats de Múrcia i Almeria.

En aquestes accions de protesta es llegirà un comunicat amb preguntes dirigit al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. «És la nostra forma d’iniciar el diàleg que proposem, entre govern espanyol i societat civil, suggerit pel Parlament Europeu i les Nacions Unides, que insten els governs a la participació de la societat civil en la presa de decisions», assenyala l'organització.

L'objectiu és, segons apunta, «promoure un canvi en la planificació sobre la protecció del nostre litoral, concebut com el conjunt de béns naturals, culturals i urbans, tangibles i intangibles, generats localment, i que una generació hereta/transmet a la següent amb el propòsit de preservar-la, continuar-la i acréixer-la».

L'entitat afirma que, «des de fa milers d'anys, l'arena de la costa s'ha mantingut estable, fins a la construcció massiva de ports i embassaments, unes infraestructures concebudes per al bé comú i generar riquesa» que, no obstant això, «retenen milers de milions de metres cúbics d'arena en els  espigons i preses, que abans els corrents marins i fluvials, dipositaven a les nostres platges i les mantenien estables i sense erosió».

A més, esmenta el canvi climàtic com un nou factor «molt a tindre en compte, que previsiblement incrementarà els efectes d'erosió sobre el litoral, segons l'estimació dels experts (IPCC) de l'ONU». Tanmateix, a parer seu, «no hi ha evidències científiques que atribuïsquen el seu efecte en el passat». Per això, sostenen que «en l'actualitat no és correcte atribuir l'erosió produïda al canvi climàtic, com està fent del Ministeri (MITECO)», perquè «amb això se subestima la causa real de l'erosió».

Per a l'organització, els responsables de la situació són el govern espanyol actual i els anteriors que «no han exigit mai als ports i embassaments la seua responsabilitat mediambiental, sobre el mal que provoca la retenció d'àrids quan duen a terme la seua activitat». Com a conseqüència, «s'han danyat de manera artificial els ecosistemes marins i terrestres, la mar ha anat avançat engolint sense control les platges, cordons dunars, poblats marítims i salinitzant camps de cultiu i marjaleries». A més,  avisa que, si no s’actua ja, està en perill «el futur dels nostres valors i identitat com a poble». 

També reclama un canvi legislatiu «en profunditat» sobre la Llei de Costes «que no deixe en indefensió jurídica els municipis i ciutadans i que permeta regenerar el domini públic marítim terrestre, però el que hi havia abans de l'erosió artificial». «Regenerar és recuperar les platges en el seu estat original i no com s'està fent, confiscant el patrimoni dels municipis i dels seus ciutadans», sostenen.