Elx reclama al govern espanyol la cessió definitiva de la Dama en el 125é aniversari de la troballa

Els portaveus dels grups polítics signen la Declaració Institucional de l’Alcúdia en què es demana el traslladat immediat del bust

L'Ajuntament d'Elx (el Baix Vinalopó) ha reclamat aquest dijous al Ministeri de Cultura la «cessió definitiva de la Dama com correspondria en el marc d'una política cultural descentralitzada i com mereix el nostre municipi per ser el lloc d'aparició del bust».

L'alcalde, Carlos González, ha presidit un acte al Saló de Plens en el qual els portaveus dels grups polítics han signat la Declaració Institucional de l’Alcúdia, aprovada el maig, en la qual es demana al govern espanyol «la concreció immediata del trasllat de la Dama a la ciutat a partir del 2022», coincidint amb el dia del 125é aniversari de la troballa.

El batle ha subratllat que l'anhel dels il·licitans és «que la seua Dama torne». «Hui posem de manifest la voluntat política unànime de la corporació municipal de reclamar al Ministeri de Cultura la seua cessió definitiva a la nostra ciutat», ha manifestat.

Després de l'acte, la comitiva s'ha traslladat a la plaça de Baix, on l'Ajuntament, la Reial Orde de la Dama d’Elx i la Fundació l’Alcúdia han instal·lat una carpa amb informació sobre el jaciment i, on la ciutadania ha pogut recollir gratuïtament el conte infantil en valencià La Dama, un tresor, creat per a l'ocasió per María Ángeles Román, Mari Carmen Díez i la guanyadora del concurs de l’emoji de la Dama, organitzat per la Reial Orde el 2019, Lorena Montenegro.

La Declaració Institucional de l’Alcúdia va ser aprovada en la sessió plenària del 3 de maig del 2022. La del 25 de novembre del 2021 demanava al govern espanyol el trasllat de la Dama a la ciutat durant 12 mesos, la qual cosa, segons estimacions del govern municipal, podria atraure a la ciutat un milió de visitants.