Morella presenta la 39a edició del Festival Internacional de Música Ricardo Miravet

Els concerts tindran lloc del 12 al 17 d’agost a la Basílica Arxiprestal i altres espais de la capital dels Ports

El Festival Internacional de Música de Morella Ricardo Miravet prepara la seua 39a edició, que tindrà lloc del 12 al 17 d’agost. La regidora de Cultura i Patrimoni, Rocío Querol, i el director del Festival, Arturo Barba, han presentat aquest dijous una programació que té com a protagonista l’orgue de Turull de la Basílica Arxiprestal, que té més de 300 anys.

Querol ha destacat que aquest certamen «és ja una cita marcada en el calendari cultural de l’agost a Morella» i ha afegit que «aquesta nova edició compta amb concerts variats, però continua amb el protagonisme de l’orgue de l’església amb l’espectacularitat que ofereix aquest instrument». 

Per part seua, Barba ha explicat que hi participaran «músics internacionals de primer nivell que oferiran concerts variats i de qualitat», També ha assenyalat que «organistes de tot el món participen cada any per a traure tot el potencial de l’orgue de la Basílica Arxiprestal i tots els seus tubs sonors». Així mateix, ha convidat tothom «a conéixer l’instrument de més prop amb les visites guiades del dissabte de matí».

L’orgue de Turull va ser construït el 1719 i l’aspecte i estat actual és resultat de les restauracions de l’instrument a càrrec de Ricardo Miravet el 1987 i de la restauració de la façana durant el 2017. La llarga història d’aquest instrument l’havia deteriorat notablement, sobretot a causa de les Guerres Carlines i la Guerra Civil. Tot i la complexitat de les actuacions sobre l’orgue, el Festival Internacional de Música s’ha celebrat ininterrompudament des del 1982.

Miravet també ha restaurat este tipus d'instruments a l’Argentina, Uruguai i a Mont-roig (el Matarranya) o Borriol (la Plana Alta). L'Ajuntament de Morella va declarar a l'organista fill adoptiu de la ciutat el 1996.

L’orgue Turull de la Basílica Arxiprestal de Morella

Una programació variada i de qualitat

El divendres 12 d’agost s’inaugurarà el Festival amb el concert «Amb vostès, el Turull de Morella», a càrrec de Roman Perucki, organista titular de la Catedrl Gdansk Oliwa de Polònia a les 20 h. El dissabte 13 d’agost a les 11 h, 12 h i 17 h, hi haurà visites guiades i audicions d’orgue a càrrec d’Arturo Barba. Per a assistir-hi, cal inscriure’s a l’Oficina de Turisme de Morella.

A la vesprada, a les 2o h, tindrà lloc el recital d’orgue i violí «Noves mirades, nous sons», per Fernando Pascual, catedràtic del Conservatori Superior de Castelló de la Plana, i Arturo Barba, catedràtic del Conservatori Superior Joaquín Rodrigo de València.

El diumenge 14 d’agost, començaran les actuacions més variades i fora de l’església amb el concert a dues guitarres de Valencia Guitar Duo amb Rubén Parejo, catedràtic de guitarra al Conservatori Superior de València, i Ausiàs Parejo, Premi de Joventuts Musicals d’Espanya a la Sala de la Justícia a les 20 h.  El dilluns 15 d’agost, tindrà lloc el concert de marimba i piano amb Black&White Keys Duo amb Andreu Soler i Miguel Ángel Cuadrado al Teatre Municipal a les 20 hores.

A partir del dimarts 16 d’agost, els concerts tornen a la Basílica Arxiprestal amb el recital d’orgue a càrrec de Mathias Kjellgren, organista de l’Església Maria Magdalena d’Estocolm a les 20 h. El dimecres 17 d’agost, clourà les jornades «Dones oblidades en el temps», amb el grup A l’Antiga a les 20 h.