El País Valencià encara és el territori que menys recursos rep per habitant de tot l’Estat

El Ministeri espanyol d’Hisenda, dirigit per María Jesús Montero (PSOE) ha publicat les dades de liquidació que donen com a resultat els beneficis o les pèrdues dels territoris autonòmics en funció del que aporten a l’Estat i del que en reben. Novament, el País Valencià torna a situar-se a la cua. Les dades publicades fan balanç del 2020, l’any de l’esclat de la pandèmia, en què el País Valencià va ser la comunitat amb menys recursos transferits per habitant (2.377 euros). Alhora, el valencià va ser el nové territori en aportació a l’Estat espanyol (2.255 euros per habitant). Cal tindre present que la renda mitjana dels valencians és inferior a la mitjana espanyola.

Per davant del País Valencià en recursos rebuts hi havia territoris com ara les Illes Canàries, Múrcia o Andalusia, on la diferència entre aportacions i transferències és molt més favorable a aquestes comunitats.

Tot seguit a la publicació de les dades, la ministra Montero insistia en la idea de canviar el sistema de finançament autonòmic abans que acabe la legislatura actual. La proposta és actualitzar el sistema en base a la població ajustada –tenint en compte factors com ara l’envelliment poblacional o la dispersió dels habitants d’un territori determinat–, tal com es va comprometre en l’últim Consell de Política Fiscal i Financera.

En canvi, des del Partit Popular no han tardat a reaccionar per a mostrar la seua «desconfiança» en aquest anunci. Carlos Mazón, líder del partit al País Valencià i president de la Diputació d’Alacant, ha lamentat que la proposta de Montero «no existeix» en termes formals perquè no està definida, i ha assenyalat que el Govern espanyol actual no ha canviat el sistema de finançament en tres anys de legislatura, cosa que li «dificulta confiar en la seua paraula».

Sobre l’infrafinançament també s’ha expressat la consellera valenciana d’Agricultura i Transició Ecològica, Mireia Mollà (Compromís), qui ha reclamat un acord urgent sobre la situaci que pateix el País Valencià. «Un bon acord és millor que estar eternament sense resoldre un problema que malmet els drets, els serveis i les capacitats de totes les valencianes i els valencians», ha dit.

També ha exigit «començar per un acord unànime que la Comunitat Valenciana està mal finançada i que això ha generat un deute històric i insuportable». Mollà ha titllat aquest fet com «una gran qüestió d’Estat».