Diari La Veu del País Valencià
UGT denuncia que les licitacions dels treballadors que atenen els dependents no inclouen la subrogació

El sindicat UGT ha denunciat aquest dilluns que 28 ajuntaments valencians han licitat els serveis dels programes «menjar a casa» i «major a casa» sense incloure en els seus plecs la subrogació dels treballadors i les treballadores, exceptuant Elx (el Baix Vinalopó).

El programa «menjar a casa» està adreçat a les persones grans per ser ateses a nivell nutricional des del seu propi domicili tot i estar en situació de dependència. D’altra banda, el programa «major a casa» serveix per prestar serveis i subministraments com ara menjar, neteja de la llar o de la roba per a les mateixes persones dependents que viuen als seus propis domicilis.

La denúncia del sindicat es basa en el fet que els treballadors que tenen cura d’aquestes persones dependents no compten amb el dret de subrogació segons els plecs vigents, per la qual cosa poden ser acomiadats.

El 29 de juliol, representants valencians de la UGT del sector de la restauració social es van reunir amb Rubén Sancho (Compromís), secretari autonòmic d’Igualtat i Diversitat, i amb la directora general de Persones Majors, María José Pérez, per a tractar la situació dels treballadors i treballadores d’ambdós serveis.

La reunió tenia com a objectiu informar els càrrecs públics de la situació en què queden els treballadors de les licitacions que els ajuntaments realitzen dels serveis esmentats des que la Conselleria els va deixar d’oferir després de l’aplicació de la nova Llei valenciana de Serveis Inclusius, així com per traslladar-los «la preocupació» sobre aquestes licitacions que eixien sense subrogació dels contractes dels empleats, dels quals molts «estan treballant en aquest servei des de fa més de 15 anys».

Des del sindicat es va posar en valor «l’important treball que fan els treballadors d’aquest sector amb les persones grans, ja que no només realitzen un repartiment de menjar, sinó que també desenvolupen una tasca de control de les persones perquè puguen continuar vivint al seu entorn, així com una tasca de lluita contra la soledat, perquè en molts casos les persones dependents només veuen aquests treballadors en tot el dia».

UGT també destacava el perfil professional que demana aquest servei, realitzat en la seua gran majoria per dones i en molts casos amb contractes a temps parcial, «amb el que això significa per a la jubilació i per a altre tipus de prestacions».

Malgrat això, UGT ha denunciat que des de la Conselleria «no hi ha predisposició» per a instar els ajuntaments a incloure la subrogació d’aquests treballadors en els plecs, cosa que «en molts casos» suposarà el seu acomiadament.

Comparteix

Icona de pantalla completa