Diari La Veu del País Valencià
Escoles infantils denuncien una situació agònica pel retard en els pagaments de les ajudes

Escoles infantils valencianes exigeixen a les administracions mesures perquè no siguen elles les que acaben pagant la gratuïtat anunciada per a aquesta etapa i actuar com a «financeres» de la Conselleria d’Educació o l’Ajuntament corresponent. En cas de no solucionar-se la situació «agònica» que asseguren patir a causa dels retards en els pagaments de les ajudes, anuncien pròximes mobilitzacions.

Escoletes de gestió privada han elaborat un escrit en el qual manifesten que, «actualment, prop d’uns 700 centres de la Comunitat Valenciana es troben en un verdader dilema, ja que, d’una banda, les administracions i governs s’han compromés amb la boca ben gran per al curs 2022-23 a donar una escolarització gratuïta en el tram de 2-3 anys i prometen que per al 2023-2024 s’ampliarà a tot el cicle de 0-3 anys».

«Això, aparentment és un benefici social per a les famílies i per al sector de l’educació d’aquest primer cicle d’infantil, ja que s’aconsegueix mitjançant la creació de línies de subvencions com és el Bo Infantil, el xec escolar i les ajudes de menjador a nom de les famílies, però pagant-les directament als centres educatius. Tot pareix genial i cristal·lí, però fora del paper la realitat és una altra», critiquen responsables d’aquests centres, que asseguren que fins fa unes poques setmanes tant els ajuntaments com la Conselleria els devien subvencions des de novembre de 2021.

Segons declaren, els llistats de beneficiaris de les ajudes i la quantitat mensual assignada no es publiquen fins a finals de setembre o a l’octubre, per la qual cosa les famílies no saben si seran capaces de pagar per l’educació dels seus fills en començar el curs i els centres no saben quina quantitat exacta descomptar.

Això fa que «moltes famílies no porten els seus fills fins que es publiquen els llistats i es crea la primera bretxa econòmica, tant per a les famílies com per als centres que són privats, ja que les escoles des de l’1 de setembre han de tindre tot preparat per a rebre l’alumnat».

En aquest sentit, precisen que els primers llistats definitius d’aquest curs han sigut publicats el 4 de novembre –en el cas del Bo Infantil–, «la qual cosa significa que tant pares com centres han estat als llimbs durant dos mesos, i això no ha sigut només aquest curs escolar, ja que aquesta situació es repeteix any rere any».

D’acord amb la normativa i la línia de les subvencions, les administracions no tenen obligació d’abonar les quanties concedides fins al 31 de desembre de l’any natural, i els centres tampoc no estan obligats a descomptar, però afirmen que es veuen «moralment obligats a descomptar mes a mes aquestes quantitats a les famílies, amb la qual cosa són ells els que exerceixen de financers a la Generalitat amb els seus propis fons privats del centre, que en molts casos són portats per dones autònomes o són negocis familiars».

«La situació és tan agònica que tots els anys veiem tancar escoles de companys i companyes que no han pogut aguantar aquesta situació i han de tancar pels impagaments de la Generalitat Valenciana. I, si tenim en compte que tot ha augmentat de preu durant l’últim curs escolar i que el límit que podem cobrar per plaça el manté congelat l’administració des de fa més de 10 anys –sobretot en el tram 2-3, amb 280 euros mensuals– i amb els retards en els pagaments de les subvencions de Bo Infantil, i Xec Escolar de l’Ajuntament de València, la situació es converteix en insostenible».

També al·ludeixen a les aules de 2-3 anys que estan obrint als col·legis públics sense prendre en consideració si existeix algun centre infantil a prop, donant com resultat la carrera per a la destrucció dels centres d’educació infantil privats i amb ells la pèrdua de llocs de treball».

Davant aquesta situació, reclamen que «el cost de la plaça escolar s’actualitze a una quantitat que siga compatible amb la realitat econòmica actual»; que les subvencions tant autonòmiques com municipals en el cas de València capital (Xec escolar i Beca Menjador) s’abonen als centres a mes vençut com a temps màxim, durant el curs escolar i no més tard; i que els centres puguen sol·licitar a les famílies una quota per ensenyament i menjador si eixe mes l’administració no abona les subvencions «per a garantir així que el centre puga romandre en correcte funcionament».

Entre les seues reivindicacions també figura un canvi en els requisits en la convocatòria del Bo Infantil en el tram de 2-3 anys i que es puga cobrar l’escolaritat completa a les famílies fins que la Conselleria abone als centres, o, que les institucions es comprometen a tindre els llistats preparats per als començaments dels cursos escolars i es comprometen també a realitzar els pagaments a mes vençut.

El col·lectiu advoca així mateix per poder cobrar una matrícula com a reserva de plaça en el centre, «ja que si no hi ha un compromís econòmic les escoles poden trobar-se la sorpresa en arribar setembre d’estar mig buits»; que es tinga en compte l’oferta de places dels centres privats abans de crear noves infraestructures; que no es cobre interessos de demora en Hisenda si els centres es retarden en els pagaments d’impostos quan existisquen subvencions que no s’han abonat a temps; i que existisca una línia de crèdit de l’Ajuntament «exclusiva per als centres per a quan aquests estiguen en situació de precarietat a causa d’impagaments de subvencions per part de l’estat al 0% d’interés».

Comparteix

Icona de pantalla completa