Com triar el portàtil adequat

Existeixen tantes varietats en el mercat quant a característiques, pes, grandària, emmagatzematge, pantalla, etc., que es fa molt difícil decantar-nos per un model o un altre a l'hora de comprar un ordinador portàtil nou.

L'ús que li donarem a l'equip, juntament amb el preu, són sens dubte dos dels elements determinants en el procés de compra, però no els únics. Per a orientar-nos i a manera de guia, facilitem alguns aspectes a valorar per a triar aquell equip que més s'adapta a nosaltres.

- Una de les primeres preguntes que hem de fer-nos és quin tipus de sistema operatiu volem utilitzar. Encara que hi ha uns altres en el mercat, els tres més emprats actualment són MacOS, Microsoft Windows i Linux. Cadascun d'ells té els seus avantatges i els seus inconvenients. Per exemple, Windows és el més estés i admet més varietat de software, mentre que Mac ofereix més seguretat davant els virus i major rendiment gràfic.

- Un altre aspecte decisiu tal com comentàvem a l'inici és per a què farem servir el nostre portàtil. El volem per a treballar, per a estudiar?, usem molts gràfics?, ho volem per a jugar? L'ús és el que determinarà les prestacions necessàries, com, que la targeta gràfica siga dedicada (més qualitat) o integrada, si necessitem una bona càmera (en el cas de realitzar moltes videotrucades), si necessitem que la pantalla siga més gran o estiga retroil·luminada (si el fem servir molt durant la nit o en llocs amb mala il·luminació), que pese poc si ens veiem obligats a transportar-lo contínuament, etc.

- La durada de la bateria és un element que sol passar-se per alt. No obstant això, no valdrà molt la pena tenir-la en compte si habitualment l'ús el farem en el nostre domicili o en el treball i, per tant, amb possibilitats de connectar-lo a una xarxa elèctrica. En cas contrari, potser hauries de posar-hi atenció.

- El teclat ha de ser còmode, sobretot en aquells casos en els quals ens passem molt de temps al dia transcrivint dades.

- Optarem per pantalles més grans si visualitzem molts gràfics, si som usuaris de programes de disseny o si juguem habitualment. La resolució mínima de 1080 és gairebé sempre suficient per a la majoria, però pot quedar-se curta i no donar tota la visió necessària si el que volem és un ordinador exclusivament per a jocs.

- Respecte a la memòria RAM (que és la velocitat amb la qual l'ordinador obre els arxius i programes i els executa), sol haver-hi prou amb uns 6 o 8 GB per a un ús normal. Si solem obrir diversos programes alhora, o aquests són de disseny o jocs, necessitaríem, en canvi, una memòria d'almenys 16 GB.

- Per a l'emmagatzematge, és bastant interessant en qualsevol dels casos, triar un portàtil que tinga un SDD, perquè són més ràpids que els tradicionals. Entre els 250 GB o els 500 GB és suficient. Però per aquelles feines on cal guardar molts programes de molta capacitat, millor decantar-se pels d'1 TB.

- I finalment, però no menys important és el processador, que és el cervell de la nostra màquina. L'opció més adequada és un processador mínim d'i3 o i5. Un i7 en el cas dels més exigents.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.