Premi Pare Miret: el cuc poètic sota el Mondúber

El passat divendres 15 de juliol va tenir lloc l’acte de lliurament del Certamen de Poesia de Beniopa Pare Miret. Una cinquena edició, organitzada per l’associació literària Saforíssims amb la col·laboració de l’Ajuntament de Gandia i l’associació Centre Musical de Beniopa, que se celebrà a la Quadra de Beniopa, edifici històric des del qual els assistents gaudírem de l’acte i també —per què no dir-ho?—, d’unes vistes privilegiades a la serra Falconera i el cim del Mondúber.

El grup de cambra de vent-fusta del Centre Musical de Beniopa fou l’encarregat d’obrir la vetllada. Com a amfitrions, ja que l’escola de música té lloc a la mateixa Quadra, aquest conjunt de joves oferiren al públic una selecció musical variada i alhora divertida; des d’un clàssic de Mozart, la instrumental de «Thriller» de Michael Jackson o fins i tot una felicitació d’aniversari. Una actuació refrescant que dona prova dels lligams que van teixint-se, a poc a poc, entre les associacions locals així com entre la poesia i la música com a disciplines.

Blanca Garcia-Oliver i Ferran Garcia-Oliver durant l'acte de lliurament del Premi Pare Miret 2022 | ©Ramon Santamaria

Els presentadors, el duet format per Blanca Garcia-Oliver i Ferran Garcia-Oliver, van anar tornant-se per tal d’introduir als assistents la figura del Francesc M. Miret i el Premi que porta el seu nom. Fins i tot, van llegir-nos un pocs versos de «Cant de Marxuquera», poema pertanyent al recull Francesc M. Miret. L'últim Poeta Romàntic i que ha estat inclòs en la plaquette editada per Edicions 96, a cura de Maria Josep Escrivà, juntament amb els poemes finalistes d’enguany i la imatge del poeta. Es tracta de l’únic registre fotogràfic que tenim d’ell, al qual José Ramón Borràs Pascual ha afegit, com deixada caure a sobre la figura del Pare Miret, una sopa de lletres en què destaca el mot que ho defineix tot: poesia. La versió del cartell, tal com va explicar el mateix dissenyador, va ser acolorida d’un roig passional i de sacrifici.

A més, vam tenir la sort de comptar amb la participació de les finalistes Mireia Peris i Anna Campillo, les quals pujaren a l’escenari per recitar-nos els seus poemes i descriure’ns les motivacions i secrets que aquestes ocultaven. Malauradament, no comptarem amb la presència de Ferran Bretó, Neus Gómez o Marçal Parcerisa, també finalistes del V Certamen. Això no obstant, no va impedir que un grup de joves voluntaris donaren veu als seus poemes. Un cop presentat el premi, i llegits els finalistes, la veu de Blanca Garcia-Oliver va anunciar que, per veredicte unànime del jurat, la catalana Alejandra Miñano reeixia com a guanyadora amb un poema sense títol que comença així: «Vull fer polsim de l’esquelet de pocs / ocells que moren als racons / del descampat». A banda el premi en metàl·lic, Alejandra Miñano aconseguia l’escultura de Josep Basset, que a poc a poc es consolida com la imatge del Premi.

Acte de lliurament del Premi Pare Miret 2022 | © Ramon Santamaria

Entre les diferents intervencions, i a tall de cloenda, vam gaudir de l’actuació musical del cantautor gandià Vicent Roig, qui va interpretar les cançons del seu disc Sendes Novelles i una versió preciosa de la Muixeranga. Tot plegat, una festa poètica que va consolidant-se gràcies a la voluntat d’acer dels organitzadors i la col·laboració d’artistes locals, saforencs, saforians o saforíssims, als quals els uneix «l’estima per la terra, l’admiració pel poble». Una participació que any rere any creix en quantitat, qualitat i diversitat —ja que s’hi postulen persones de tot arreu dels Països— són bon exemple d’una tasca cultural ben feta. A la contra i avant, llarga vida al Premi Pare Miret!

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.