Diari La Veu del País Valencià
Un estudi analitza la situació de la dona rural en 133 municipis en risc de despoblació

La Diputació de València i la Universitat de València (UV) han analitzat la situació de la dona rural en 133 municipis en risc de despoblació a través d’un estudi dut a terme per experts d’aquesta institució acadèmica i subvencionat per l’àrea d’Igualtat de la corporació.

Per a fer aquesta anàlisi s’ha consultat més de 3.000 dones sobre formació, àmbit laboral i perspectiva de gènere, segons ha informat la Diputació. Així mateix, ha assenyalat que enfront de problemes com ara l’èxode rural femení, l’envelliment, la masculinització o la falta de relleu generacional, es proposa la cura dels majors com a font d’ocupació, el foment del cooperativisme i l’emprenedoria, i posar fi a la bretxa digital.

Amb aquest treball es pretén «visibilitzar els problemes detectats a causa de la discriminació per gènere i enfocar les accions necessàries per a combatre les desigualtats i garantir el desenvolupament sostenible del medi rural».

Titaigües (els Serrans) ha acollit aquest dijous la presentació de l’estudi, titulat «La dona en el sistema rural». Aquesta investigació s’ha desenvolupat en la meitat dels municipis de la província de València per mitjà de qüestionaris que han respost les àrees d’Igualtat dels ajuntaments i més de 3.000 enquestes personals a dones que habiten en 133 pobles de menys de 3.000 habitants i que es veuen amenaçats per la despoblació.

L’estudi ha sigut presentat per la diputada d’Igualtat, Eli García, i el vicerector de Participació i Projecció Territorial de la UV i director del treball, Jorge Hermosilla, al costat del diputat de Polítiques contra la Despoblació i alcalde de Titaigües, Ramiro Rivera. Hi han assistit responsables municipals d’una trentena de localitats dels Serrans, el Racó d’Ademús i el Camp de Morvedre.

La responsable provincial d’Igualtat ha explicat que la iniciativa pretén «obtindre informació detallada sobre la situació de les dones per a visibilitzar la discriminació de la qual són objecte», a més d’«emprendre accions que servisquen per a combatre les desigualtats de gènere». També ha valorat «l’aportació de la dona a l’economia productiva i reproductiva d’aquestes comarques» i «la tasca de les dones emprenedores».

La segona presentació tindrà lloc a Senyera i convocarà a responsables locals de la Ribera Alta, la Ribera Baixa, la Vall d’Albaida, la Costera i la Safor. Requena acollirà l’acte al qual assistiran alcaldes de la comarca, la Canal de Navarrés, la Vall d’Aiora, la Foia de Bunyol i el Camp de Túria.

La Diputació ha manifestat que «malgrat la discriminació de gènere que persisteix en l’àmbit laboral i els problemes de mobilitat que porten a moltes dones a plantejar-se l’èxode a les ciutats, un 80% de les enquestades, amb independència de tindre estudis primaris o universitaris, pensa que continuarà vivint al seu poble en un futur».

En aquest sentit, la institució ha assegurat que això «és un raig d’esperança en la lluita contra la despoblació que anima a impulsar mesures que puguen resultar efectives per a fixar població en zones rurals».

Comparteix

Icona de pantalla completa