Juli Martínez i Gregori Royo guanyen els premis Teodor Llorente 2022

Els guardons estan convocats per l’Ajuntament de la Pobla de Vallbona

La novel·la La merla blanca de Juli Martínez Amorós, de Novelda (el Vinalopó Mitjà), ha estat guardonada amb el premi Teodor Llorente de novel·la 2022, convocat per l’Ajuntament de la Pobla de Vallbona (el Camp de Túria). El guardó està dotat amb 3.000 euros i suposa, a més, la publicació de l’obra per Vincle Editorial.

El jurat format pels escriptors Núria Cadenes, Josep Manuel Vidal-Illanes i Francesc Viadel, l’editor Manolo Gil i la regidora de cultura del municipi, Beatriu Palmero, com a presidenta, ha destacat La merla blanca «pel gran domini que mostra el seu autor en la creació d’atmosferes i intrigues».

L’obra, ambientada a la ciutat d’Alacant i altres localitats de la comarca de l’Alacantí, conta la investigació que porten endavant el policia Arnau Feliu i el seu ajudant Guillem per a desentranyar el cas d’unes morts aparentment accidentals i inconnexes, però que acabaran endinsant-los en un món de carreres il·legals, drogues, apostes i corrupció política.

Per la seua part, el guanyador del Premi de Poesia Teodor Llorente 2022 ha estat Gregori Royo Bello, de Montalbán, Terol, i veí d’Oliva (la Safor), amb el poemari Visat al cor de la bèstia, que també serà publicat per Vincle Editorial.

El jurat format pels poetes Isabel Robles, Jaume Subirana, Ferran Bretó, l’editor Manolo Gil i la regidora Beatriu Palmero ha destacat «la seua intensitat poètica en plantejar la metàfora social de les grans metròpolis com Nova York mitjançant el viatge migratori, tant interior com exterior, dels més desposseïts».

Els Premis Literaris Teodor Llorente es van iniciar el 2006, però des del 2017 s’han convertit en un referent en l’àmbit lingüístic. Beatriu Palmero destaca la importància dels premis «tant per la quantia econòmica i la publicació de l’obra com per la qualitat del jurat, que ha permés que els guardons s’instauren i consagren dins la convocatòria anual de certàmens amb una gran repercussió».

Autors guanyadors

Juli Martínez Amorós (Novelda, 1975) és tècnic lingüístic de la Universitat d'Alacant, on també va ser professor de l'àrea de lingüística general entre 2009 i 2011. Filòleg de formació, és coautor de diverses obres per a l'ensenyament del valencià, entre les quals destaca la col·lecció Punt per punt (2017-19). A més, també ha escrit la novel·la Les formigues (2005), premi de narrativa Vila d'Onil l'any 2003, i l'assaig La societat valenciana en l'espill lingüístic (2016), entre altres obres.

Gregori Royo Bello (Montalbán, 1963) és professor de Llatí i Grec en un Institut de Secundària de la Safor. Va engegar la seua dèria literària de la mà del gènere negre. Sota el pseudònim d’Andrea Robles (Gregori Royo i Maite Enrique), ha publicat la novel·la La visita del vent (2009), el relat «Aigua morta» a l’antologia d’autors negres Crims.cat 2.0 (2013) i l’article Ferran Torrent, un viatge a l’heterodòxia, a Ítaca, Revista de Filologia (2014). A més, va guanyar el XXIII Certamen de Poesia «Marc Granell» Vila d’Almussafes 2019, amb el poemari Quadern de la Vall. Recentment, ha publicat la novel·la Greal de Sang, Premi Vila-real 2020, i ha obtingut el XVI Premi de Teatre de la Carrova d’Amposta (2022) per l’obra Última nit al Beagle.