Diari La Veu del País Valencià
Llancen una campanya de recollida de fons per a les dones refugiades dels campaments d’Idlib, a Síria

Balloona Matata i Esquerra Republicana del País Valencià han llançat una campanya de recollida de fons destinats a la compra de cisternes d’aigua que permeten les dones refugiades assolir unes condicions mínimes d’higiene en la menstruació.

Posteriorment, el 22 d’agost, una delegació, encapçalada per la coordinadora de Balloona Matata, Maria Escalona, i la secretària general d’ERPV i representant legal de la ILP Tres Voltes Rebel, Maria Pérez Company, visitarà els campaments d’Idlib, al nord-oest de Síria, i la zona d’Adana, on viuen dones refugiades sirianes per fer-los arribar l’ajuda recollida.

El col·lectiu Balloona Matata es va crear el desembre de 2015 per persones cooperants independents. Opera als camps de refugiats de Síria i Grècia i entre els projectes que han dut a terme hi ha una unitat mèdica de servei ginecològic «JuanaVana» (actualment fora de servei per patir la descàrrega d’un llamp) i la «Balloneta» una furgoneta de suport als cooperants del campament de Vial, a Chios. Maria Escalona confia que «la ruta assegurada per ajuda humanitària que hi ha a la frontera de Síria no quede bloquejada pel veto rus i puguem continuar abastint els campaments no oficials on viu vora 1 milió de dones i criatures que tenen com a única font d’abastiment l’ajuda humanitària».

L’expedició a Idlib lliurarà a les dones refugiades el material que es va recollir durant la campanya de la ILP per la gratuïtat dels productes per a la menstruació que, a hores d’ara, està pendent del debat parlamentari a les Corts. Per a Maria Pérez, «les dones republicanes estem compromeses amb els drets humans i un d’ells és el dret a una menstruació digna. No podem oblidar les dones que pitjor estan passant-ho, que són les dones refugiades. Aquestes dones no tenen bany ni tan sols aigua corrent».

Les promotores de la iniciativa esperen recollir diners suficients que els permeten portar el màxim de cisternes d’aigua i encoratgen a participar d’aquesta campanya solidària dirigida a una zona que pateix els efectes de la guerra des de fa 11 anys. En aquest sentit, Maria Escalona demana «que no s’oblide la guerra de Síria i els seus efectes devastadors que encara pateix la població civil en general i especialment les dones i xiquetes».

Per a les donacions Balloona Matata ha habilitat un compte bancari que es pot consultar a la seua web.

Comparteix

Icona de pantalla completa