Diari La Veu del País Valencià
Xàtiva crearà una ruta i dos espais per homenatjar les víctimes de la repressió franquista

La Regidoria de Memòria de l’Ajuntament de Xàtiva (la Costera) projectarà una ruta i crearà «espais de la memòria» per a homenatjar les víctimes de la repressió de la dictadura franquista, amb l’ajuda d’una subvenció de 35.000 euros per part de la Diputació de València destinada a projectes de recuperació de la memòria històrica.

Es tracta d’un itinerari a través del qual es donaran a conéixer espais de Xàtiva que testimonien esdeveniments dins del context de la Guerra Civil al municipi, sota el nom «Ruta de la Memòria».

Aquest projecte es troba inclòs en un pla d’actuacions dirigides a «la recuperació d’espais de memòria i reintegració i reconeixement de les víctimes de la repressió franquista», així com «la posada en valor de recursos relacionats amb el conflicte militar en l’àmbit local», detalla el consistori.

Entre les activitats, destaca la creació d’una escultura en homenatge a les víctimes repressaliades durant la dictadura i una altra testimonial en homenatge als afusellats a Xàtiva en finalitzar la Guerra Civil, soterrats en una fossa comuna del cementeri municipal. Ambdues obres estaran realitzades per l’artista xativina Inmaculada Abarca. La primera se situarà a l’avinguda de les Corts Valencianes, en l’entrada de la ciutat més pròxima a la Casa Blanca, un dels llocs on s’executaven els afusellaments a la localitat, mentre la segona s’instal·larà en el cementeri per a honrar la memòria d’aquells que encara romanen en una fossa comuna no localitzada. Aquestes escultures aniran acompanyades de dues plaques amb la inscripció de les 58 víctimes afusellades.

Recuperació del refugi antiaeri

Per al pròxim any està prevista la recuperació del refugi antiaeri situat al carrer del Trinquet de Xàtiva, identificat el 2016, al qual se li consolidarà l’estructura perquè siga accessible i visitable.

Per la seua banda, la «Ruta de la Memòria» es planteja com un itinerari lineal amb inici des de l’Oficina de Turisme de Xàtiva i finalització en el cementeri. Es disposaran tòtems explicatius, senyals i panells que aniran acompanyats de codis QR per accedir als continguts històrics i les descripcions dels espais, una informació que s’inclourà en la web del departament local de Turisme i en l’aplicació mòbil «Xàtiva Turisme Guia Oficial».

En total es proposen deu punts d’interés estructurats per a cobrir els espais relacionats amb la Guerra Civil a Xàtiva: Arxiu Municipal, Sant Domènec, Sant Agustí, Refugi Trinquet, monument als deportats a Mauthausen, antiga presó, Casa Blanca, escultura Corts Valencianes, Aixopluc i cementeri municipal. Serà un itinerari completament accessible i sense barreres arquitectòniques, amb un total de 6,4 quilòmetres i una durada estimada de tres hores.

Comparteix

Icona de pantalla completa