Diari La Veu del País Valencià
Escola Valenciana celebra les Jornades d’Estiu a l’Espai Joan Fuster

Escola Valenciana ha triat l’Espai Joan Fuster de Sueca (la Ribera Baixa) per celebrar aquest dissabte les Jornades d’Estiu. Aquesta assemblea anual, que ha reunit Activistes de totes les Coordinadores Comarcals i entitats que formen Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua, ha servit per repassar i avaluar les accions i projectes desenvolupats durant el curs 2022/23. Hi han participat la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica i l’Àrea de Cultura de la Diputació de València.

La presidenta, Alexandra Usó, ha presentat les línies de treball que prioritzarà la nova Junta Directiva, entre les quals destaca la regeneració de l’organització, la promoció de la llengua, educació i cultura, la vertebració del País Valencià, la cooperació amb altres entitats i organitzacions i la participació.

Enguany, Escola Valenciana ha triat Sueca per dur a terme les jornades amb motiu de l’Any Fuster. Cal recordar que Trobades 2022 han estat dedicades al concepte de la «llibertat», en al·lusió a l’escriptor suecà i que també ha editat aquest curs el joc de matemàgia «Tallar per tallar», elaborat per la Comissió d’Educació de l’entitat amb la finalitat de difondre els aforismes fusterians, que s’ha repartit durant les Trobades.

Així mateix, l’entitat ha presentat les conclusions del Pla Estratègic que ha desenvolupat durant els últims mesos. Un pla que té l’objectiu de conéixer els reptes i necessitats d’Escola Valenciana i de proposar estratègies i línies mestres per impulsar l’organització.

A més, s’ha exposat el Mapa d’indicadors UEM-UA per a la planificació, anàlisi i millora de l’educació plurilingüe al País Valencià, elaborat per Jaume Fullana i la Unitat per a l’Educació Multilingüe de la Universitat d’Alacant. Aquest document estableix els instruments de verificació necessaris per orientar la correcta implementació de l’educació plurilingüe i intercultural al nostre país, promoure l’anàlisi i millora i permetre la reflexió compartida entre diversos agents vinculats a l’aprenentatge i l’ensenyament plurilingüe i intercultural.

Trobades 2023 a Carme Miquel

Escola Valenciana ha fet públic el lema de les Trobades 2023: «Recuperem el verd, amb Carme Miquel», que retrà homenatge a la mestra, escriptora, activista i amiga Carme Miquel, primera presidenta dona de l’entitat entre 1990 i 1994 i fundadora de la CAPPEPV. També va ser pionera del moviment de renovació pedagògica, membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (2006-2019), cofundadora de la Secció de Pedagogia de Lo Rat Penat (1964), organitzadora de les primeres Escoles d’Estiu (1975-1979) i de la I Festa de la Primavera (1969), antecedent de les Trobades.

Com a escriptora, va publicar més de 30 llibres d’assaig, narrativa, pedagogia, literatura infantil, articles de premsa, etc. D’altra banda, destaca la seua tasca de divulgació, entre altres, de la problemàtica del canvi climàtic i de la regressió de l’horta al País Valencià. Miquel va coordinar el Llibre verd del territori valencià amb ocasió del IV Congrés Escola Valenciana i Societat Sostenible.

El lema «Recuperem el verd» és una al·lusió al títol d’un dels seus darrers llibres, Mataren el verd, una crònica novel·lada dels fets relacionats amb la destrucció de l’horta de la pedania valenciana de la Punta. Aquest lema és també un «crit de batalla i un cant a l’esperança en la recuperació de la consciència ecològica mitjançant l’educació».

Nova plataforma de participació

Escola Valenciana vol impulsar la participació interna com a «un dels pilars d’aquesta l’entitat» i ha estrenat una nova plataforma digital de participació, que permetrà que activistes i membres de les Coordinadores que formen part d’Escola Valenciana puguen aportar idees o decidir aspectes sobre l’entitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa