Diari La Veu del País Valencià
La Conselleria de Cultura proposa crear la Càtedra Vicent Andrés Estellés

La Conselleria de Cultura proposa crear la Càtedra Vicent Andrés Estellés com a resposta a la desaparició de la Fundació Vicent Andrés Estellés, que va ser dissolta recentment per l’Ajuntament de Burjassot (l’Horta Nord), la localitat en què va nàixer el poeta, per part de l’equip de govern, liderat per l’alcalde Rafa García (PSPV).

Així ho ha manifestat el secretari de Cultura, Ximo López, en una reunió mantinguda amb la comissió Pro Fundació Vicent Andrés Estellés, integrada per l’Associació Cultural Bassot, la Fundació Sambori, Acció Cultural del País Valencià i el Col·lectiu Ovidi Montllor de Músics i Cantants, en que els representants del col·lectiu li han traslladat les seues reivindicacions, expressades al manifest que han signat més d’un miler de persones i més de cent cinquanta associacions, quant a la liquidació de la Fundació i la necessitat de posar-hi remei com més prompte millor.

Per tal de donar una resposta ràpida a la situació d’emergència i a l’abandó que pateix el llegat del poeta, López ha proposat engegar, juntament amb les universitats públiques valencianes, d’una Càtedra Vicent Andrés Estellés que s’ocuparà del llegat i de la catalogació i custòdia, així com de la seua ampliació, i permetrà la creació d’un centre d’estudis que s’ubicarà a Burjassot, en algun dels espais propietat de la Generalitat Valenciana, tot procurant la participació de l’ajuntament. Aquest espai també disposaria d’una Aula Didàctica amb càrrec a la Conselleria d’Educació i Cultura.

Atesa la complexitat de bastir una nova fundació i la urgència de prendre mesures, la comissió considera positiva aquesta fórmula per tal de resoldre com més prompte millor els problemes derivats de la pèrdua de la Fundació VAE. En aquest sentit, ha insistit en la importància d’arribar a acords i engegar la Càtedra de seguida i ha plantejat que convindria que això es poguera materialitzar per al mes de setembre coincidint amb els sopars Estellés.

També han coincidit que «és fonamental mantindre la dimensió popular del poeta i evitar que la Càtedra esdevinga un espai elitista desconnectat de la dimensió més ciutadana i popular». Per això, cal que s’ubique en un espai de Burjassot, que es cree l’Aula Didàctica i que es potencien les activitats obertes al conjunt de la població.

La comissió Pro Fundació Vicent Andrés Estellés ha agraït la bona sintonia de la consellera i el secretari de Cultura i els ha recordat que «estaran a l’aguait i que continuarem recollint adhesions al manifest».

També ha agraït tots els suports rebuts fins ara i ha encoratjat la societat civil, el teixit associatiu i cultural del País Valencià, perquè continue recollint signatures d’adhesió. A més, ha convocat la ciutadania perquè les festes Estellés d’enguany «siguen un clam reivindicatiu de la figura del poeta».

Comparteix

Icona de pantalla completa