Diari La Veu del País Valencià
«O me habláis en español o no os atiendo»: discriminació lingüística en un bar d’Alacant

Dijous de vesprada, a la plaça de l’Hospital Vell d’Alacant, a mig camí entre les Carolines Baixes i el barri de Sant Antoni, tres veïns de la ciutat van accedir a un establiment després d’haver assistit a un acte. Van decidir anar a un bar conegut com El Bigotes, que disposa de pati interior, però van haver de marxar sense consumir res.

«Vam entrar al bar i quan l’encarregat ens va atendre li vaig dir “bona vesprada, vull una cervesa”». Abans que els altres dos acompanyants demanaren la seua consumició, l’encarregat va respondre etzibant que «o me habláis en español o no os atiendo». Segons els testimonis, l’actitud de l’amo del bar va ser «agressiva, ofensiva i amb to amenaçador».

L’encarregat va insistir, immediatament després d’haver generat eixa situació incòmoda, que «ya os aviso, no me hagáis perder el tiempo, si no me hablaís en castellano os vais fuera». Segons un dels assistents, el to de la seua veu era tan agressiu que van decidir anar-se’n sense intercanviar cap impressió. Però la situació no es va acabar en eixe moment.

Tot just quan creuaven l’interior del bar per marxar, tal com relata un dels testimonis, el propietari encara continuava cridant mentre alçava els braços i gesticulava més del compte. «El valenciano es una mierda, estoy hasta los cojones», exclamava, a la qual cosa un altre membre del grup que abandonava el bar va respondre «bona nit». L’encarregat, lluny de continuar treballant, encara va tindre temps de respondre «qué bona nit ni qué mierdas». Segons una altra persona de les presents, el to de les seues paraules els feia sentir com que en qualsevol moment els podia agredir físicament.

El cert és que l’historial que guarda aquest establiment a la web Trip Advisor confirmen que l’actitud de l’encarregat no és d’allò més educada. Aquesta vegada es va revoltar contra tres valencianoparlants, però un dels clients que va deixar ressenya fa dos anys ja deia que «el propietari va amenaçar una amiga amb una ampolla quan es va alçar per anar-se’n després d’una mala contestació». Els comentaris en aquesta xarxa social, de fet, no deixen en bon lloc l’establiment.

Comparteix

Icona de pantalla completa