Diari La Veu del País Valencià
Pérez Garijo enalteix el paper «essencial» dels Tribunals Consuetudinaris en la preservació de la cultura de l’aigua

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha enaltit el paper «essencial» dels Tribunals Consuetudinaris en la preservació de la cultura de l’aigua i ha destacat que afavoreixen la participació ciutadana i són «veritables tresors del patrimoni històric». També ha ressaltat la seua rellevància «per a la cultura, els costums i la cohesió social de les zones on estan implantats».

Pérez Garijo ha participat en la I Jornada de Tribunals Consuetudinaris i Tradicionals en el marc dels actes del 40 aniversari de l’Estatut d’Autonomia del País Valencià. La jornada ha comptat amb la presència del president del Tribunal de les Aigües de València, José Alfonso Soria; el secretari del Consell d’Hòmens Bons de Múrcia, Juan Jesús Sánchez; el secretari del Jutjat d’Aigües Privatiu d’Oriola, Miguel Pedro Mazón, i el president del Tribunal del Comuner del Rollet de Gràcia d’Aldaia, José Bonet.

La consellera ha agraït al Tribunal de les Aigües de València l’organització d’aquesta sessió que, ha remarcat, «vincula el caràcter tradicional i consuetudinari d’aquests tribunals amb la identitat del poble valencià, amb la història i l’evolució del nostre model d’autogovern». «Són un clar exemple de tradició democràtica», ha assenyalat.

Pérez Garijo ha afirmat que al País Valencià «som un referent a utilitzar la mediació per a la resolució de conflictes», la qual cosa demostra la capacitat del poble valencià «d’arribar a acords i d’entendre’ns raonant i explicant les coses».

Durant la intervenció, la consellera ha recalcat també el paper «essencial» d’aquestes institucions en la preservació de la cultura de l’aigua, «part fonamental de la cultura mediterrània». Una qüestió que ha emmarcat en els Objectius de Desenvolupament Sostenible i concretament en el número 6 que parla de garantir l’accés a l’aigua, al sanejament universal i a la gestió sostenible dels recursos, «perquè només així es podrà garantir en un futur pròxim el benestar i la salut de les persones».

En aquest sentit, ha fet un reconeixement a la constància de moltes generacions de valencians per preservar les pràctiques que han garantit el bon ús de l’aigua, «solucions del passat que encara poden ajudar a afrontar reptes del futur», ha assegurat.

D’altra banda, Pérez Garijo ha firmat els convenis de col·laboració amb el Tribunal de les Aigües de València, la Comunitat de Regants del Rollet de Gràcia de l’Horta d’Aldaia i el Jutjat Privatiu d’Aigües d’Oriola per al manteniment, funcionament, divulgació i promoció d’aquestes institucions.

A través d’aquestes col·laboracions, a les quals la Generalitat destina un total de 110.000 euros, les entitats celebraran el quaranté aniversari de l’aprovació i entrada en vigor de l’Estatut.

Comparteix

Icona de pantalla completa