Diari La Veu del País Valencià
Sant Gabriel demana la retirada de les vies que separen el barri alacantí de la costa des de 1884

L’Associació de Veïns de Sant Gabriel ha convocat aquest divendres una manifestació per exigir l’anomenada «variant de la Torre del Pla», en referència a la pedania il·licitana per la qual demanen que transiten els trens de mercaderies. Aquesta variant estava prevista l’any 2006 per part de la planificació ferroviària d’ADIF, però el projecte s’ha paralitzat i Sant Gabriel, que disposa d’una infraestructura ferroviària obsoleta, construïda el 1884, viu des d’aleshores amb l’accés al mar condicionat per aquestes vies.

El barri de Sant Gabriel, ubicat a la zona sud d’Alacant, és dels pocs que encara mantenen visible el seu origen pescador. El port, la infraestructura que més treball dona als veïns, també està en el punt de mira dels ciutadans per la descàrrega de materials a granel, que han contribuït a la contaminació de l’entorn. Les vies del tren serveixen per a connectar Alacant amb Múrcia, tot passant per Elx, Oriola i diverses localitats del Baix Segura, amb Sant Gabriel com a segona parada –o penúltima si es procedeix des de Múrcia– prescindible. Els veïns, que tampoc compten biblioteca pública, es queixen per la manca de recursos.

Al seu torn, els veïns de Sant Gabriel volen que els terrenys ocupats per les vies, que condicionen la fisonomia de tot un barri, es desmantellen per a desenvolupar un passeig litoral, tal com està projectat des de fa temps. En canvi, el traçat proposat per ADIF perquè les mercaderies arriben en ferrocarril al port per la costa torna a fer servibles les vies de Sant Gabriel, tal com els veïns es van adonar al 2019 quan van rebre la primera fase del projecte.

La presidenta de l’associació de veïns, Paz Sotodoso, lamenta que ADIF vulga duplicar i electrificar la via del front litoral. «Hi ha un projecte de fa temps per fer un passeig litoral i entenem que no es pot planificar cap inversió sobre la costa. La línia de les vies es va inaugurar el 1884, ja portem massa temps sense aquest espai disponible per a la ciutadania». El conveni del 2003 estava adreçat a acabar amb la infraestructura, però no s’ha complert.

Comparteix

Icona de pantalla completa