25 anys del Casal Jaume I d’Alacant

Acció Cultural organitza un acte per a commemorar l’obertura del Casal el 1997, tot just ara fa 25 anys

El 1997 s’obria, al carrer Elda d’Alacant, al barri de les Carolines, el Casal Jaume I gràcies a l’impuls d’Acció Cultural del País Valencià. Poc abans s’havia extingit el Bloc Jaume I, creat per a convocar manifestacions arreu del país i evitar la victòria d’Eduardo Zaplana a les eleccions valencianes de 1995, desenllaç que no es va evitar. Aquell resultat electoral va obligar Acció Cultural a repensar la seua estratègia, i una part de les desenes de persones que havien treballat per a l’entitat a través d’aquell Bloc Jaume I a Alacant van contribuir a la creació del Casal Jaume I, que va haver de tancar el 2009.

Malgrat tot, aquell espai es va reconvertir i hui, a Alacant, n’hi ha el Casal Popular Tio Cuc, així com també la Seu Universitària o altres instal·lacions i grups culturals que beuen d’aquell origen. Així ho recordava un dels treballadors de l’entitat en un dels discursos que es va fer durant l’acte, que va culminar amb un concert d’Arrel, grup musical liderat per Miquel Gil i Noèlia Llorens que integra el Mural Sonor, iniciativa musical creada per Acció Cultural a propòsit del seu 50è aniversari.

El Casal Jaume I, que va comptar amb el suport de personalitats de la cultura com ara Enrique Cerdán Tato, Ali Andreu Cremades o Lluís Alpera, va esdevenir un punt de trobada per al món cultural de la ciutat en un context polític delicat, amb el lideratge indiscutible del PP i amb la marginació del valencià per part de les institucions públiques.

L’acte, que va reunir vora un centenar de persones a la instal·lació cultural de Les Cigarreres, servia també per a fer una crida a mirar cap al futur i a treballar per la identitat i per la cultura, reivindicades amb actes com aquest i amb el treball diari de les entitats per la llengua.

La colla El Cocó i la Muixeranga d’Alacant també participaven en aquest acte que servia, també, per homenatjar l’activista Enric Pellín, implicat tant en Acció Cultural com en Escola Valenciana.