La Marjal de Pego-Oliva (la Marina Alta i la Safor), té una extensió de 1.248 hectàrees i va ser declarada parc natural pel govern valencià l’any 1995.

Era una antiga badia que es va convertir en albufera i, posteriorment, en l’actual marjal. A causa d’això constitueix una extensió uniforme de senillars amb nombroses basses d’aigua neta, travessada per una xarxa d’antigues séquies. Conté un sistema de dunes que s’estén al sud del riu Serpis. El parc està envoltat per les serres de Mostalla, Migdia i Segària, que formen una ferradura oberta a la mar.

L’ecosistema és de gran productivitat i acull i serveix d’hàbitat a una fauna rica i variada amb alguns endemismes i a una vegetació ben conservada.

La zona també destaca per ser lloc d’emmagatzematge i naixement d’aigües subterrànies. A més, atenua considerablement els efectes de les inundacions i regula, de manera natural, la qualitat de l’aigua. També és vital per als moviments migratoris de les aus, per la qual cosa el paratge té uns importants valors naturals, científics, paisatgístics, agrícoles, culturals, educatius i recreatius.

Vegetació i fauna

A la part interior, hi ha les mallades amb tamarius (Tamarix) i les jonqueres. La marjal pròpiament dita és coberta de senillars i als canals i basses existeix una bona representació de vegetació subaquàtica. En el curs alt dels rius, gràcies a la qualitat de les aigües, s’hi conserven espècies vegetals (i també animals) extintes en quasi tot el territori original.

Entre els peixos, hi destaca la presència del samaruc (Valencia hispanica) i la raboseta. Els rèptils més característics del parc són la tortuga d’aigua i la tortuga d’aigua europea.

Les aus també s’hi troben molt ben representades i constitueixen una de les riqueses més rellevants del paratge. Entre les que hi fan niu, hi ha el cabussonet, el cabrellot, el gomet, l’agró roig, la rosseta i la camallonga.

El fumarell de galta blanca és una de les espècies més representatives. També cal assenyalar el gall de canyar, espècie fins fa poc extinta al País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa