Diari La Veu del País Valencià
Sant Blai, un barri humil d’Alacant amb la pujada del lloguer més elevada de tot l’Estat

Tot i estar ubicat a tocar del centre, el barri de Sant Blai, un dels de més identitat de tota la ciutat d’Alacant, no ha sigut mai un barri luxós. Tampoc no és un dels més afectats pels nivells de pobresa, però Sant Blai, amb festes pròpies de Moros i Cristians, amb canvi de topònim imposat durant la Guerra d’Espanya –el fervor ateu republicà de l’època va fer que es rebatejara com a Barri de la Llibertat– i amb personatges populars com els rapers Nach o Arkano, no esperava ser, ni de bon tros, el barri líder en augment del lloguer mensual a tot l’Estat.

Segons dades del portal Idealista, el lloguer en aquest barri de vora 23.000 habitants ha ascendit en un 30% l’últim any quan a Alacant ha pujat en un 12% i al País Valencià un 9,2%. Sant Blai, districte que va acollir immigrants manxecs i andalusos després de la Guerra d’Espanya, dels qui van omplir les fàbriques dels sectors emergents, ara ofereix dificultats per llogar immobles als nouvinguts de classes vulnerables que s’hi volen instal·lar. Sembla estrany, com a mínim, en un barri allunyat de la zona costanera, envoltat de ciment i sense atraccions turístiques.

Però aquesta pujada no sobta tothom. Raúl Brotons, propietari de la immobiliària Live Costablanca i resident al barri, explica que el lloguer de vacances ha superat el d’estada. «L’oferta és d’ús turístic, és a dir, d’ús menor, i això fa que els preus augmenten». Tot i que Sant Blai no compta amb atraccions turístiques, el centre d’Alacant, que sí que rep milers de turistes cada dia, està a tocar de la part baixa del districte, cosa que convida els visitants a dormir per les nits a l’antic Barri de la Llibertat,

Brotons també indica que Alacant té preus de lloguer «per davall de les capitals turístiques, almenys de moment, i amb aquest augment encara té els preus per sota. A València o a Sevilla és molt més car llogar», apunta. Una dada que és certa, atès que segons Idealista el lloguer a Sant Blai se situava en 8,4 euros el metre quadrat al maig del 2022. Al centre d’Alacant, la xifra s’ubica en 8,6 euros, mentre que a la ciutat de València el preu ascendeix a 9,9€, a barris com ara Ciutat Vella que arriba als 12,6€.

El preu, per tant, ha ascendit molt en poc de temps, però, tot i l’aparença, sembla ser el resultat d’un reajustament als índexs generals i no un fenomen aïllat. «No és normal que a Sant Blai pugues comprar un pis segon sense ascensor per 75.000 euros», indica Raúl Brotons, que també recorda que la cèntrica plaça dels Estels d’Alacant es troba a només cinc minuts caminant del barri.

Altres atributs que conviden els nouvinguts –els que poden– a instal·lar-s’hi és la gran oferta educativa del barri, amb una desena de centres educatius de primària i secundària i amb serveis de poliesportius, ambulatoris i oci. «Tindre l’escola a prop convida moltes famílies a vindre», indica el propietari de la immobiliària. Alhora, les noves urbanitzacions construïdes al nord del barri també han generat més oferta econòmica al voltant.

Si bé el fenomen indica certa recuperació en el mercat, també hi ha la preocupació que la generalització de l’estada turística al barri de Sant Blai dificulte la instal·lació de nous veïns. Un fenomen que s’ha generalitzat arreu de les ciutats turístiques i que a Alacant ja es viu en barris com ara la part baixa de les Carolines, també de tradició obrera. Les ciutats costaneres i les economies dependents del turisme presenten aquesta contradicció.

Comparteix

Icona de pantalla completa