Diari La Veu del País Valencià
Compromís, Más País, la CUP i el BNG reproven que Sánchez augmente la despesa en defensa en plena crisi econòmica

Compromís, Más País, la CUP i el Bloc Nacionalista Galego han carregat aquest dimarts contra el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per comprometre’s a augmentar fins al 2% la despesa en Defensa, dins dels compromisos adquirits amb l’OTAN, quan aquest increment arribaria amb l’Estat immers en una crisi econòmica i amb la inflació in crescendo.

En una roda de premsa, Joan Baldoví ha denunciat que ja estiga acceptat que cal invertir més en exèrcits i que el sistema europeu de defensa «no tindrà molt d’èxit perquè la UE es plegarà als interessos nord-americans». També ha aprofitat per recomanar a la reina Letizia i la primera dama estatunidenca que visiten el Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) del barri madrileny d’Aluche, a més d’anar a fer costat als refugiats ucraïnesos. «Probablement, allí veuran drames humans molt pitjors», ha apuntat.

Per part seu, Íñigo Errejón ha dit no entendre que el govern espanyol «canvie de prioritats» i avantpose la despesa militar en compte de més mesures perquè «la vida de la gent siga més tranquil·la». A més, ha demanat explicacions sobre la despesa que suposarà haver convertit Madrid en un «parc temàtic» per a la «desfilada d’immenses delegacions».

El portaveu del BNG, Néstor Rego, ha qüestionat que l’OTAN assenyale la Xina com a enemic quan, a parer seu, no existeix cap conflicte militar amb aquest país i també ha criticat que els Estats Units hagen aconseguit el que «feia molt de temps que buscava»: un augment de la despesa militar dels seus socis de l’Aliança que fonamentalment beneficiarà la seua pròpia indústria armamentística. «Parlem d’entre 10.000 i 12.000 milions d’euros mentre es discuteix si s’aproven xecs de 200 o 300 euros que tindran un efecte molt limitat», ha dit.

«L’OTAN és una amenaça per a la pau i la seguretat del món», ha sentenciat Mireia Vehí, de la CUP, acusant l’Aliança de «descalabrar» cada territori que trepitja, posant com a exemple Líbia, l’Iraq i l’Afganistan. Així mateix, ha incidit en la despesa que suposarà que Madrid aculla “a una colla de senyors vestits amb corbata” perquè “decidisquen instal·lar el caos en la pau mundial i dur a terme polítiques de mort, destrucció i inseguretat”.

Comparteix

Icona de pantalla completa