Diari La Veu del País Valencià
Llíria celebrarà un festival de música simfònica amb les quatre grans formacions del País Valencià

Llíria (el Camp de Túria) celebrarà del 21 al 24 de juliol el I Festival de música simfònica, que reunirà les quatre grans formacions simfòniques del País Valencià en un esdeveniment que comptarà amb la direcció artística de Justo Romero. L’Orquestra de València, la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana, l’ADDA Simfònica i l’Orquestra de la Comunitat Valenciana actuaran, per primera vegada, juntes en una mateixa cita. També es podrà gaudir del Cor de la Generalitat Valenciana, el Centre de Perfeccionament del Palau de les Arts, l’Orfeó Valencià i Mestres de Vent de Llíria.

Els teatres de la Banda Primitiva i la Unió Musical i l’església de la Sang seran els escenaris d’aquestes extraordinàries actuacions. L’alcalde, Joanma Miguel, ha destacat que Llíria, com a Ciutat Creativa de la Música per la UNESCO, «torna a apostar per l’organització d’aquestes grans trobades artístiques que pretenen projectar, una vegada més, el nostre potencial cultural, i que serveixen per posicionar internacionalment l’excel·lència musical de la nostra terra».

El director artístic, Justo Romero, ha ressaltat la programació «exigent» en continguts i intèrprets que oferirà el festival, gràcies també a la col·laboració de la Generalitat, la Diputació d’Alacant i l’Ajuntament de València que «han fet possible que aquests quatre dies de concerts estiguen marcats per l’excel·lència i guiats per la il·lusió d’instaurar a la ciutat de la música una cita anual que siga trobada i cruïlla de músics i melòmans, de públic i artistes».

Romero ha desgranat aquest programa «de gran qualitat» que començarà amb l’Orquestra de València i l’obra que inaugura el catàleg del compositor valencià Francisco Coll, Aqua Cinerea. Així mateix, ha destacat la presència de la música del també valencià Óscar Colomina, servida per la Jove Orquestra de la Generalitat Valenciana i el llirià Álvaro Albiach, i la recuperació de la ignorada Sonata del Sud, per a piano i orquestra, de l’alacantí Óscar Esplá, que serà defensada pels músics de l’ADDA Simfònica i Josep Vicent, amb el protagonisme virtuós i expressiu de Carlos Apellániz.

D’altra banda, s’escoltarà la Rapsòdia portuguesa d’Ernesto Halffter, defensada, «tampoc casualment», per dos «punters» artistes lusitans: la pianista Marta Menezes i el mestre Nuno Coelho. El Concert per a violí de Brahms serà interpretat per Álvaro Albiach, i un altre il·lustre paisà, el violinista Vicent Huerta.

Una trobada «beethoveniana» clausurarà el Festival, amb Javier Perianes, que tocarà i dirigirà des del teclat dos concerts per a piano i orquestra, de Beethoven: el Primer i el Tercer. Per part seua, hi haurà obres «emblemàtiques», com la Segona simfonia, de Sibelius, L’ocell de foc, de Stravinski, o Romeu i Julieta, de Prokófiev.

A més, la cita festiva, oberta i diversa, abasta altres gèneres i disciplines. La música vocal i coral compta amb «nodrida» representació: la Missa en mi menor, d’Anton Bruckner, per l’Orfeó de València i una formació de vents integrada per selectes instrumentistes de Llíria, sota la batuta de Cristóbal Soler; una selecció de pàgines líriques internacionals, pel Centre de Perfeccionament del Palau de les Arts de València, i pàgines corals del repertori líric espanyol i internacional, pel Cor de la Generalitat.

La millor música de cambra arriba amb un programa de tall clàssic que abraça les músiques coetànies de Mozart i del valencià Vicent Martín i Soler. Serà interpretat per una formació, Mestres de vent de Llíria, configurada expressament per a l’ocasió.

Paral·lelament al festival, els dies 22 i 23 de juliol se celebrarà el I Fòrum Internacional de Direcció de Llíria amb la col·laboració de l’Associació Espanyola de Directors d’Orquestra (AESDO). En aquesta trobada, que tindrà lloc al Centre Multiusos, participaran destacats professionals del sector per compartir experiències i debatre sobre el present i futur de la música.

Comparteix

Icona de pantalla completa