Diari La Veu del País Valencià
El BOE publica la reforma del reglament d’explosius que dona «tranquil·litat» a festes com les de Moros i Cristians

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publica la reforma del Reglament d’Explosius per a manifestacions festives, que aporta «tranquil·litat» en l’ús de la pólvora en festes com les de Moros i Cristians que se celebren al País Valencià.

El text oficial difon la de 24 de juny per la qual es modifica la instrucció tècnica complementària -Manifestacions festives amb ús d’armes d’avantcàrrega- del Reglament d’Explosius. L’esmentada instrucció «introdueix un marc de referència sobre autoritzacions necessàries, formació, procediments de desenvolupament i requisits que garantisquen la seguretat ciutadana, la seguretat industrial i la seguretat i salut en el treball, en la celebració de manifestacions festives en les quals s’usen aquest tipus d’armes d’avantcàrrega».

Després de conéixer la publicació, el senador de Compromís, Carles Mulet, ha celebrat aquest canvi en la normativa, que, d’aquesta manera, «s’adapta a la realitat de la festa».

Les Corts Valencianes van aprovar una declaració per unanimitat i es va traslladar la proposta al Ministeri a través del senador Mulet, que va fer diferents interpel·lacions al govern espanyol en les quals va confirmar al representant valencià el març del 2020, acceptant les modificacions reclamades des del País Valencià.

Els canvis aprovats «agilitzen les tramitacions i adapten la normativa a les necessitats i duració de la festa, en aspectes com ara la custòdia de la pólvora durant els dies de celebració en les desenes de municipis valencians i altres que utilitzen la pólvora en les detonacions amb canons i arcabussos».

Mulet assenyala que «per fi és una realitat aquesta acció política que ha coordinat Compromís amb el suport de la Conselleria de Cultura, la qual cosa permet que la pólvora puga utilitzar-se amb garanties en el món de la festa».

El senador ha destacat el treball intens dut a terme per Pepa Prats (Unió Nacional d’Entitats Festeres), Rafael San Jerónimo, lletrat de la Unió Nacional d’Entitats Festeres de Moros i Cristians (UNDEF) que agrupa entitats de set províncies espanyoles i quatre autonomies, del regidor de Cocentaina Jordi Pla, amb el suport de la Conselleria de Cultura amb Raquel Tamarit al capdavant i del diputat de Compromís a les Corts Jesús Pla, entre altres.

Patrimoni cultural

Per part seua, Pla apunta que «la modificació normativa ajuda a l’ús i la preservació de la pólvora en la festa i és un patrimoni cultural de tots els valencians i la normativa existent havia perjudicat la realització dels actes i havia afeblit el nombre de festers i festeres que disparaven».

Des de Compromís incideixen que «l’ordre publicada hui al BOE evita perills amb la manipulació polvorins i transvasaments i millora el tractament uniforme donat inicialment a l’ús de la pólvora en el qual, per seguretat, introduïa restriccions amb l’ús de quantitats, custòdia, en la manipulació del polvorí o cantimplores i en els temps i horaris en la duració dels festejos, de manera que s’aconsegueixen recollir en el Reglament les necessitats reals de la festa, sense perdre mesures seguretat, quant al tractament dels residus, el farciment de les cantimplores al polvorí de manera legal i coordinada amb el món fester».

Comparteix

Icona de pantalla completa