Diari La Veu del País Valencià
CaixaFòrum València obri les portes a l’Àgora de la Ciutat de les Arts i les Ciències

El nou Caixaforum València, el «més singular» de la xarxa dels centres culturals de la Fundació La Caixa, obrirà les portes al públic aquest dimecres a l’Àgora de la Ciutat de les Arts i les Ciències.

A l’interior de l’«enorme costellam de balena» dissenyat per Santiago Calatrava, l’arquitecte Enric Ruiz-Geli, de l’estudi Cloud 9, ha projectat un «espai per ser viscut amb un temps mediterrani». El resultat és un gran centre «per a la cultura, l’art, la ciència, les humanitats i totes les edats». «Un somni dins d’altres somnis», ha assenyalat.

El president de la Generalitat, Ximo Puig, l’alcalde de València, Joan Ribó, i el president de la Fundació La Caixa, Isidro Fainé, han inaugurat l’espai, que compta amb quasi 10.000 metres quadrats dedicats a la difusió del coneixement, dues sales d’exposicions, un auditori amb capacitat per a unes 300 persones, una llibreria, un restaurant i un espai familiar i educatiu.

Fainé ha recalcat que el projecte no ha estat exempt de dificultats —els treballs de construcció s’han dut a terme en plena crisi sanitària—, però ha lloat la fe i el treball per a convertir-lo en realitat. «Més enllà de la seua bellesa arquitectònica, que devem en primer terme a Calatrava i en segon a Ruiz-Geli, aquest Caixaforum representa l’embranzida de la societat valenciana», ha asseverat. A més, ha recalcat que València és un «pol d’atracció social, cultural i econòmica» que s’ha posicionat internacionalment.

Per part seua, Puig l’ha definit com una «àgora d’art i pensament, el millor Caixaforum». Es tracta d’un «pol cultural de primera magnitud a Europa», ha subratllat Puig, qui ha agraït el seu «compromís» a la Fundació La Caixa per aquesta aposta, que suposa una «inversió de 300 milions en els 50 anys» en què es prolonga la concessió. «Gràcies per aquest somni. Aquesta fita defineix el valor de la teua paraula», ha dit el cap del Consell a Fainé.

També expressà la seua satisfacció l’alcalde, Joan Ribó, qui s’ha mostrat segur que el Caixaforum «completarà l’àmplia oferta cultural de València, que ha ressorgit amb força després de la pandèmia». Ha fet notar que «tindre un gran contenidor cultural» com aquest és un reclam per a un turisme de qualitat i ha destacat la combinació de «tradició i futur» de la capital valenciana, que l’ha convertit en un referent internacional. «I Caixaforum encaixa a la perfecció amb l’essència mediterrània de València», ha conclòs.

Abans de l’acte d’inauguració, al qual han assistit nombroses personalitats de la política, l’economia i la societat valencianes, la directora general adjunta de la Fundació La Caixa, Elisa Durán; l’arquitecte Enric Ruiz-Geli i els comissaris de les exposicions han fet una visita guiada als mitjans per les instal·lacions i les mostres inaugurals.

Durán s’ha mostrat feliç per poder obrir a la ciutadania aquest «espectacular» Caixaforum —el nové de la xarxa— i «ser present de manera permanent en l’oferta cultural de la ciutat». Després de la pandèmia, «hui més que mai sabem que la cultura és el que ens ha unit en el període de confinament i que la cultura és benestar», ha assegurat.

Comparteix

Icona de pantalla completa