Diari La Veu del País Valencià
Històries que combinen la tradició humorística dels rimadors valencians amb la reflexió i l’emotivitat

Ens arriba, amb cert retard, Iaio i net de la Ribera, un llibret de narrativa versada en heptasíl·lab publicat per El Petit Editor. Conté un total de 19 històries que un iaio conta al seu net al llarg de diverses jornades i en diversos contextos.

L’autor, Vicent Mengual, un carcaixentí que viu a Gilet, ha aprofitat el material escrit pels seus avantpassats, fonamentalment son pare, però també son iaio i son oncle, actualitzant-lo, completant-lo, i incorporant-hi també algunes històries que li transmeteren oralment.

Petit editor (2021)

El treball combina la tradició humorística dels rimadors valencians amb la reflexió i l’emotivitat, afegint-hi pinzellades amb què el iaio col·labora en l’educació del net. Els temes dels contes són variats. Hi ha els que es basen en acudits i en fets ocorreguts, també els que incideixen en els problemes del conreu i comerç de la taronja, els d’ambient camperol i els que recullen semblances de la vida quotidiana.

En el pròleg, l’autor apunta una breu ressenya de com començà a recuperar-se el valencià escrit sis generacions després del Decret de Nova Planta borbònic, que va significar un colp duríssim per la nostra llengua. L’autor destaca el paper dels versadors, autors de llibrets de falles i saineters. «I en aquesta custòdia del valencià escrit», diu Vicent, «estripant l’alfabet, de bon matí, a migdia o en vigília, captivats per la rima i cercant la precisió, té un modestíssim paper ma família».

Comparteix

Icona de pantalla completa