Diari La Veu del País Valencià
Amb el disseny sí que es juga al Centre del Carme Cultura Contemporània

El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) presenta «Play with Design», una exposició que posa de manifest el caràcter lúdic del disseny per mitjà d’una nodrida mostra del treball de diferents professionals que són tot un referent a escala internacional. Una mostra a cura de l’estudi Milimbo i produïda íntegrament pel CCCC que és una invitació al joc per a tota la ciutadania.

«El disseny és la forma d’art que està més present en el nostre dia a dia i que, a més, arriba a nosaltres des de la infància. Aquesta exposició convida a reflexionar sobre la part més lúdica, divertida i fins i tot infantil dels objectes que ens envolten, així com del mateix procés creatiu dels dissenyadors i dissenyadores. Per fer-ho, comptem amb una cuidada selecció de peces d’alguns dels dissenyadors internacionals més destacats de tots els temps, que ens conviden a sorprendre’ns i tornar a ser xiquets per mitjà del joc i descobrir el treball de disseny que hi ha darrere de cadascun d’aquests», assenyala el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont.

Així, s’hi podran veure mestres del disseny com ara Fredun Shapur (Sud-àfrica), Ken Garland (Regne Unit), Patrick Rylands (Regne Unit), Cruz Novillo (Estat espanyol), Antonio Vitali (Suïssa), Libuse Niklová (Rep. Txeca), Bruno Munari i Enzo Mari (Itàlia), així com alguns referents més actuals com ara Séverin Millet (França), Damien Poulain (França), Isidro Ferrer (Estat espanyol), Vincent Mathy (Bèlgica), Richard McGuire (Estats Units), Paul Farrell (Regne Unit), Héctor Serrano (Estat espanyol), Pep Carrió (Estat espanyol), Floris Hovers (Holanda) i Raquel Franjul (Estat espanyol). Una selecció de creadors que comprén de la il·lustració al disseny escènic, del papier découpé a la ceràmica, del signe gràfic al joc de combinatòria.

Alguns d’aquests dissenyadors han creat expressament per a la mostra una sèrie de jocs amb què el visitant podrà interactuar i deixar de ser un mer espectador per a convertir-se en part activa de l’exposició, una mostra tangible de la capacitat didàctica del disseny.

Després de la inauguració, els dies 24 i 25 de juny se celebraran dues jornades amb tallers, xarrades, una visita guiada i una trobada amb alguns dels dissenyadors participants.

Jugar i dissenyar, cosa de xiquets

«Play with design» treballa sobre la semblança entre el procés de creació de jocs dels xiquets, i el procés creatiu del dissenyador. La cerca de materials, l’elecció de sistemes de construcció o l’establiment de regles són només alguns dels punts comuns entre els dos. A més, tot disseny porta implícit un gen lúdic, que estableix una comunicació amb l’usuari i la societat.

La primera part de l’exposició mostra el xiquet com a ideòleg o constructor d’una nova societat, per mitjà d’una selecció de fotografies de la col·lecció particular de Vincent Mathy en les quals s’observen xiquets jugant. Moltes estan fetes en àrees de joc o playgrounds creats per grans dissenyadors com Isamu Noguchi, Pierre Székely o Enzo Mari.

Juntament amb aquesta mostra fotogràfica, espera el visitant el primer dels jocs de gran format, un gran gat que ens convida a entrar per la seua boca i fer un recorregut laberíntic, dissenyat per Milimbo juntament amb Naifactory Lab.

Disseny en la vida quotidiana

«Play with Design» mostra també com el disseny sempre ha estat present en les nostres vides des de la infància, i en molts dels llocs quotidians com l’escola, la casa, el plat en què mengem, que té forma d’un divertit lleó, o el disseny d’una cadira que imita la forma d’una zebra.

Els visitants podran descobrir el treball de grans dissenyadors com ara Fredun Shapur, Ken Garland, Patrik Rylands, Libuse Niklová o Ladislav Sutnar, que van contribuir a la creació de projectes modèlics com ara Creative Playthings, Galt Toys, o Abbat Toys. Aquests projectes proposen materials didàctics i jocs, fabricats amb fusta, cartó o tèxtils, tots amb un disseny acurat, en contraposició a l’ús freqüent del plàstic durant la dècada dels setanta.

Així mateix, s’exhibeix per primera vegada a l’Estat de manera completa el treball de Fredun Shapur, dissenyador polifacètic i una figura icònica del disseny internacional. Per exemple, els meravellosos Playsacks que va crear per als seus fills a partir d’un sac de paper com a improvisació de disfressa després d’un oblit i que més tard produiria, o els jocs visuals en què va experimentar amb els seus puzles materialitzats en els més diversos materials.

L’exposició pretén visibilitzar l’esperit lúdic present en els objectes domèstics del nostre entorn —a l’escola, els hospitals o la nostra biblioteca— d’una manera immersiva. Per això, la cirereta de l’exposició és un gran joc de construcció que permet al visitant jugar amb la iconografia i el llenguatge visual de tots els creadors que hi participen.

Comparteix

Icona de pantalla completa