La inauguració de la XIII edició de Humans Fest, el Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València, tindrà lloc aquest dijou, a les 20 h, a la Filmoteca de la ciutat. En l'acte, s'hi anunciarà el premi Pau i Justícia, que enguany recau en la cineasta siriana Waad al-Kateab.
Després de la cerimònia, es projectarà el premiat documental Para Sama (2019) dirigit, justament, per Waad al-Kateab, en col·laboració amb Edward Watts. Aquest film ha sigut reconegut amb el Prix L'Oeil d'Or al Festival de Cannes 2019 i com a millor documental al SXSW Film Festival i al Hot Docs Festival. L'entrada a la sessió és gratuïta fins que es complete l'aforament.
El documental conta la història de la vida de Waad al-Kateab al llarg de cinc anys de guerra a Alep, Síria. Durant aquests cinc anys s'enamora, es casa i dona a llum Sama, alhora que un conflicte catastròfic s'alça al seu voltant. La càmera captura històries increïbles de pèrdua, rialles i supervivència mentre Waad decideix si fugir o no de la ciutat per protegir la vida de la seua filla, quan el fet d'anar-se'n significa abandonar la lluita per la llibertat per la qual ja s'ha sacrificat tant.

Dos documentals ucraïnesos
D’altra banda, la Filmoteca de València acull dues sessions especials en què es projectaran dos documentals ucraïnesos que haurien d'haver-se estrenat al març al festival Docudays UA, el festival internacional de cinema documental sobre drets humans d'Ucraïna, que té lloc anualment a Kíiv. Tanmateix, l'edició del 2022 no s'ha pogut celebrar a causa de la guerra. Per això, Humans Fest ha decidit cedir-li espai en la programació d’enguany.
Aquest divendres, a les 22.30 hores, en sessió única, es projectarà el documental Plai. A Mountain Path (2021), de la cineasta ucraïnesa Eva Dzhyshyashvili. Una pel·lícula que té com a protagonistes Hannusia i Dmytro, que porten casats més de trenta anys i que viuen en un poble remot al mig de les muntanyes dels Carpats. La seua vida ha canviat des que Dmytro va perdre una cama en la guerra en l'est d'Ucraïna. Però la parella resisteix les dificultats gràcies a l'amor que els uneix entre ells, als seus fills i a la terra. Romanen impassibles i tranquils com les muntanyes que els envolten.
Aquest dissabte, a les 22.30 hores, també en sessió única, es projectarà el documental Pryvoz (2021), de la cineasta ucraïnesa Eva Neymann, un documental sobre el mercat Pryvoz d'Odessa, un dels més grans i antics d'Europa. Els protagonistes són tots els personatges que treballen diàriament en aquest popular mercat, així com els que hi acudeixen a fer les compres.

Tretze edicions de Humans Fest
Creat el 2009, Humans Fest és una iniciativa de la Fundació per la Justícia que s'ha consolidat com un aparador cinematogràfic i de defensa dels drets humans.
En aquesta edició, el festival projectarà més de 60 pel·lícules de tot el món que aborden la complexitat de les migracions, entre les quals hi ha una estrena a Europa i una altra de caràcter mundial. Hi ha sis seccions competitives per a llargmetratges i curts, tant de ficció com documentals. A més de la Filmoteca, les seues seus són els Cines Babel, el MuVIM, el Col·legi Major Rector Peset, la Sala SGAE Centro Cultural i el Centre Penitenciari de Picassent. També estan programades tres projeccions a l'aire lliure als barris d'Orriols, Patraix i Natzaret.
La programació es completa amb una sèrie de taules redones i col·loquis que acompanyaran moltes de les seues projeccions, en les quals la ciutadania podrà reflexionar sobre els temes plantejats en les pantalles de la mà de cineastes i activistes. A més, el festival organitza enguany una exposició de fotoperiodisme sobre els discursos de l'odi que es podrà visitar a la plaça Manises fins al 20 de juny.