Diari La Veu del País Valencià
Anticorrupció, sobre el cas Imelsa: «Hi havia una caixa B del PP pagada pels empresaris»

La Fiscalia Anticorrupció ha defensat la legalitat dels àudios que van donar origen a la causa d’Imelsa alhora que ha insistit en el finançament irregular del PP: “Sí que hi havia una caixa B del PP que era pagada pels empresaris”.

Així s’ha pronunciat el fiscal Anticorrupció Pablo Ponce durant l’exposició de les conclusions en el judici que se segueix a l’Audiència per la peça Thematica del cas Imelsa, en la qual hi ha nou acusats pel suposat desviament de fons públics a empreses com ara Thematica.

El fiscal ha reiterat que els àudios aportats al procediment no estan manipulats -malgrat la nova versió oferida per l’exgerent d’Imelsa Marcos Benavent, autodenominat el ionqui dels diners– i ha puntualitzat que el mateix investigat, per a qui demana huit anys i tres mesos de presó, donava detalls a la Guàrdia Civil quan es reproduïen a l’inici de la investigació. «En cap moment va comentar cap manipulació», ha subratllat.

Així mateix, el fiscal, qui ha negat que existisca prescripció de delictes, s’ha detingut en el finançament irregular del PP. Ha exposat que l’exalcalde de Montcada (l’Horta Nord), per a qui reclama cinc anys de presó, va ser peça «clau» en les eleccions del 2007 i el 2008, ja que es va convertir també en coordinador de campanya.

Ha indicat que a Montcada i Vilamarxant (el Camp de Túria) -municipi al qual aspirava el diputat Vicente Betoret- «no és casualitat» que es treballara amb Thematica. «S’ha acreditat fins a l’avorriment que tots els treballs que va facturar Thematica van ser fets i pagats, no pel PP, sinó per Imelsa», ha dit.

«Medina -ha agregat- es nega a fer el pagament i el paga Imelsa. És impossible que ho pagaren els regidors. Sí que hi ha caixa B, no perquè ho diga el fiscal, sinó perquè a més ho diu una sentència de l’Audiència Nacional. Caixa B que, a més, estava pagada pels empresaris. És evident que els diners que paga Thematica ha de ser recuperat a través d’unflar les factures en els contractes amb Imelsa», ha exposat.

A parer seu, «era molt senzill unflar factures i en Imelsa no hi havia cap mena de control. Arribaven les factures i es posaven els xecs».

En relació amb la responsabilitat civil subsidiària del PP, el fiscal ha assenyalat que el Suprem ja va condemnar el 2020 al PP com a responsable per pagaments abonats a través d’un ajuntament. «Es requereix vinculació de la persona que duu a terme les despeses amb la persona que els paga. Les despeses electorals es fan en benefici del PP, això és el rellevant, encara que siga de manera díscola o no autoritzada, és conegut. I ho és perquè Medina és coordinador de campanya i perquè el pagament no abonat pel PP el beneficia».

Comparteix

Icona de pantalla completa