Unes 3.000 persones visiten la 1a Plaça del Llibre d’Elx, que es reivindica com a ciutat literària

Els quasi 600 exemplars venuts demostren que al sud del País Valencià es valora la literatura en la nostra llengua

Elx es reivindicava com a ciutat literària i així ho ha demostrat durant els tres dies de la primera edició de la Plaça del Llibre, que ha tingut lloc del 3 al 5 de juny a la plaça de Baix. Quasi 3.000 persones han visitat aquest gran encontre de la lectura en valencià per assistir a alguna de les més de 20 activitats programades, o endur-se a casa algun exemplar dels més de 1.200 títols oferits per les llibreries locals, Ali i Truc i Sèneca. Entre aquestes compres destaca Matèria de València. Fets i personatges sorprenents de la nostra història (Llibres de la Drassana), de l’escriptor, editor i historiador Vicent Baydal, com a títol més venut.

Fet i fet, de la llista dels més exitosos destaquen els títols presentats per editorials valencianes com a part d’aquesta programació, la qual cosa confirma el paper de la Plaça del Llibre com a difusora i dinamitzadora de la indústria editorial autòctona. Segueix Matèria de València, la novel·la del també historiador, José Antonio Quesada, Maleïts feixistes. El tercer lloc en vendes, ha estat renyit entre Andreu, un veí d’altre temps!, d’Àngel Ruiz (Publicacions de la Generalitat Valenciana) i No hi havia a València…, de Mercè Climent (Sembra Llibres). Diccionari per a ociosos, de Joan Fuster (labutxaca) ha esdevingut el següent al llistat dels més sol·licitats, coincidint amb l’any homenatge del centenari del seu naixement.

«La Plaça del Llibre d’Elx ha fet un bon tempir per a les lletres valencianes i fa palés la importància d’aquesta ciutat com bastió de la nostra llengua i literatura», ha assegurat Rafael Domínguez, director de la Plaça del Llibre. També l’Ajuntament d’Elx ha mostrat satisfacció en relació amb aquest esdeveniment literari. Així, Felipe Sànchez, va declarar durant una presentació a la Plaça on participava, que esperava que fora la primera de moltes edicions. «Volem donar a conéixer i impulsar la llengua i cultura valencianes, però també dinamitzar el comerç al cor de la ciutat», va puntualitzar el regidor de comerç, animant tota la ciutadania a participar-hi.

Amb una programació diversa dirigida tant al públic infantil i juvenil com a l’adult, en diferents formats i gèneres, i amb el lema «El teatre i la dramatització, de l'oralitat a l'escriptura com a bandera», la Plaça del Llibre d’Elx ha tingut una resposta molt positiva per part de tota la ciutadania, comerços locals, organitzadors i professionals del sector, convertint Elx en el punt neuràlgic de la literatura valenciana per un cap de setmana.