Diari La Veu del País Valencià
El vaixell de rescat «Aita Mari» salpa del port de Borriana en missió humanitària a la Mediterrània central

El vaixell de rescat Aita Mari, de l’ONG Salvament Marítim Humanitari, ha salpat aquest divendres, tres mesos després de l’anterior missió, rumb a la Mediterrània central des del seu actual port base a Borriana (la Plana Baixa), on ha dut a terme tasques de reparació, manteniment i proveïment amb l’Aurora-Grup de Suport, l’entitat local dedicada a ajudar aquestes organitzacions.

El passat 22 de febrer l’Aita Mari va arribar al port de Vinaròs (el Maestrat) després de concloure la primera missió d’enguany, en la qual va rescatar 176 persones en condicions «precàries i desesperades» en dues intervencions successives, amb 105 persones salvades en la primera i 71 en la segona.

Entre les persones auxiliades, hi havia 116 homes, 18 dones i 42 menors aproximadament. A més, l’embarcació va assistir un bot en perill abarrotat amb 280 persones, segons ha indicat Salvament Marítim Humanitari.

Aquesta nova missió, en què Izaskun Arriarán coordinarà la labor sanitària a bord junt amb infermeres, mariners i voluntaris, presenta dues peculiaritats a diferència de les anteriors. Després de partir de Borriana, ha fet una escala al Moll d’Indústria Pesquera de Mallorca per oferir una jornada de portes obertes aquest dissabte i diumenge, en col·laboració amb l’entitat Fons Mallorquí de Solidaritat i Cooperació.

Així mateix, en aquesta ocasió, l’Aita Mari portarà a bord una obra d’art titulada Bikonbota de l’artista Alfredo Bikondoa, que representa una part del seu recent projecte.

Més de 800 morts enguany

Fins hui, el 2002, han mort més de 800 persones a la mar en l’intent de cercar refugi, denuncia Salvament Marítim Humanitari, alhora que assenyala que la travessia sud és per la qual més gent prova d’arribar a un destí millor i en la qual més morts s’han produït.

En aquest sentit, el director del documental Aita Mari, Javi Julio, subratlla que «les morts s la mar ja són quasi com els accidents de trànsit». «Ens volen acostumar al fet que el que succeeix a la mar és inevitable, quan no és veritat», critica.

Des del 2011, el nivell de flux migratori a la mar Mediterrània a conseqüència de les guerres s’ha mantingut, i en països com el Senegal o Tunísia, la pandèmia derivada de la Covid-19 ha obligat moltes persones a buscar una eixida per motius econòmics, explica l’organització.

107 persones abandonades en aigües turques

Aquesta mateixa setmana, Aegean Boat Report ha denunciat que els guardacostes grecs han interceptat una barca amb 107 homes, dones, xiquets i xiquetes, la majoria afganeses, l’han destruïda i després d’obligar-los a posar-se en bots de plàstic sense motor, les han abandonades en aigües turques. «Aquestes devolucions no són casos aïllats, succeeixen sovint i Europa els finança», censura Salvament Marítim Humanitari.

L’associació assegura que molts dels rescatats per l’Aita Mari han sigut víctimes de tortures, violacions, trets arbitraris, empresonament i venda de persones, i alerta que aquesta situació «està promocionada per la Unió Europea» que «tracta d’impedir que les persones migrants o refugiades puguen arribar a Europa».

El vaixell de rescat Aita Mari opera a la mar Mediterrània des de novembre del 2017 i, des de llavors, ha efectuat set missions, amb més de 700 vides salvades.

Comparteix

Icona de pantalla completa