Diari La Veu del País Valencià
L’Olivera de Sinfo, a Traiguera

L’Olivera de Sinfo, a Traiguera (el Maestrat), és un exemplar mil·lenari de la varietat farga, empeltada sobre ullastre, que vegeta a la Via Augusta romana, escortat per altres arbres també monumentals. Pot afirmar-se que és una de les oliveres més ancestrals de la península Ibèrica i, per tant, de la conca Mediterrània.

Pel que fa al nom, explica el seu propietari, José Manuel Alemany, que es tracta del nom de la seua àvia materna, que es deia Sinforosa. El seu pare, ell i l’olivera reben afectuosament aquest nom com a record de l’àvia.

Millor olivera monumental de la Mediterrània

El 30 de novembre del 2019, la ciutat toscana de Siena va acollir l’Assemblea Anual de la Xarxa Euromediterrània de Ciutats de l’Olivera (Recomed), en què es va fer públic el guanyador del concurs internacional per escollir la Millor Olivera Monumental de la Mediterrània. S’hi van presentar dotze candidatures d’oliveres centenàries i mil·lenàries de l’estat espanyol, Itàlia, Líban, Montenegro, Tunísia i Turquia.

L’Olivera de Sinfo va ser la candidatura que va aconseguir més vots, seguida de l’olivera Bchaaleh Millenial Olive Tree del Líban i de The thousand-year-old olive tree of Echraf de Tunísia.

El jurat, integrat per experts de renom en agronomia, va valorar la longevitat de l’exemplar, certificada per un perímetre del tronc que supera els 10 metres (l’olivera amb el tronc més gran de tot el Territori Sénia). També va destacar la seua espectacular estampa, que emergeix de la terra amb una peanya única per la seua grandària i robustesa, un tronc sòlid i evocador que dibuixa formes impossibles, i una part aèria majestuosa, sana i capaç de produir bones collites. Segons el professor Antonio Prieto, de la Universitat Politècnica de Madrid, l’Olivera de Sinfo podria superar els 2.000 anys d’antiguitat.

La candidatura de l’Olivera de Sinfo va ser presentada pel propietari juntament amb la Mancomunitat Taula del Sénia i l’Ajuntament de Traiguera. Es dona la circumstància que aquest exemplar ja va guanyar el Premi AEMO a la Millor Olivera Monumental de l’estat espanyol el 2018.

Comparteix

Icona de pantalla completa