Diari La Veu del País Valencià
Socialmed premia l’actriu i activista palestina Hiam Abbass

El Festival de Drets Humans del Mediterrani SOCIALMED 2022 ha clos amb l’entrega d’onze premis, entre ells el Mercouri, que ha reconegut l’actriu activista palestina Hiam Abbass pel seu compromís social.

En total, més de 81.000 espectadors han assistit a totes les projeccions programades dins del marc del festival i s’han celebrat 110 activitats. En aquesta edició la temàtica principal ha sigut l’aigua, com a element representatiu de la situació actual al Mediterrani. «La manca d’aigua crea desigualtats cada vegada més grans i és una de les fonts actuals de conflictes socials i polítics», ha explicat l’organització del festival a través d’un comunicat.

SOCIALMED és el primer festival de drets humans del mediterrani que fomenta els drets humans a través d’obres de cinema i la creació artística relacionada amb temes socials vinculats geogràficament i cultural al mar Mediterrani. L’edició s’ha celebrat del 14 al 27 de maig.

A la gala de clausura s’ha entregat el premo Mercouri, en honor a l’actriu grega Melina Mercouri (1920-1994), a l’actriu i activista palestina Hiam Abbass pel seu compromís social. Coneguda per les seues múltiples aparicions a Hollywood i al cinema europeu, ha treballat en pel·lícules com ara Paradise Nou, guanyadora d’un Globus d’Or, o The Syrian Bride, nominada als premis European Film.

Nadia Ghulam, escriptora i activista per la pau, va rebre aquest mateix guardó a la gala d’inauguració, celebrada el 14 de maig.

El festival ha atorgat el premi Med Futurs, dedicat a produccions audiovisuals en centres educatius per a conscienciar sobre els drets humans, a Camina amb mi, projecte coordinat pel premiat director valencià Javi Navarro. Al llarg del festival s’han seguit online tots els curts nominats a través del canal de Youtube de València Social Rebel, i els més votats en aquest canal han sigut els premiats a la gala.

A la secció Med Docs, dedicada als documentals mediterranis, s’ha reconegut Teresa Turiera-Puigbó i a Erol Ileri per Hi ha algú al bosc, mentre que en Mid Ficció, la secció de llargmetratges, el premi ha anat a les mans de Hive, dirigida per Blerta Basholli.

A Med Vlc, dedicada a produccions audiovisuals actuals de caràcter social, Eva Marín ha estat premiada pel documental Made In.

A les activitats prèvies al festival han participat quasi 6.000 persones i en aquesta edició es van obrir noves seus a Alacant junt a la Casa del Mediterrani, a Elx amb el Festival de Cinema Independent d’Elx (FICIE), a Borriana i a Picassent junt al Centre Penitenciari.

El festival l’organitza l’entitat València Social Rebel amb el patrocini de l’Ajuntament i de la Fundació ACM. A més, copta amb la col·laboració de MedCités, la xarxa que coordina més de setanta ajuntaments i agrupacions municipals de la regió mediterrània, l’Institut de Drets Humans, EuroMedRights, Caixa Popular, Visit València, Fundació Baleària, Institut Valencià de Cultura, l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana, València Capital del Disseny, Colla Monlleó, Creacy Assessors i la participació de més de 200 entitats socials i d’À Punt.

Comparteix

Icona de pantalla completa