Diari La Veu del País Valencià
La Vall d’Albaida, en procés de ser una comarca lliure de fosses

El passat 4 de maig es va resoldre l’acord d’un conveni entre el Memorial Democràtic de la Vall d’Albaida i la Delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València per tal de procedir a la localització, l’exhumació i la identificació de les víctimes del franquisme de la fosa comú del Cementeri Municipal d’Albaida i que les seues famílies puguen recuperar les restes. Les famílies dels assassinats, la mateixa associació i els ajuntaments d’Albaida i Benigànim (Vall d’Albaida) han rebut «amb satisfacció» la notícia després «d’haver de rebutjar» una primera adjudicació per part de Conselleria a causa de la manca de finançament. Els familiars van ser informats al respecte el passat 13 de maig en una reunió celebrada a l’Ajuntament d’Albaida, on varen rebre detalls del procés.

Aquest dijous 26 de maig, el diputat Ramiro Rivera Gracia (PSPV) visità el cementeri d’Albaida per conèixer els diferents espais de la memòria relacionats amb el conveni signat recentment. A l’acte van assistir familiars de les víctimes i també tècniques de Cavea Patrimonio Cultural, que executaran i duran a terme el projecte. Així mateix, hi eren presents membres del Memorial Democràtic de la Vall d’Albaida, l’alcalde d’Albaida, Josep Antoni Albert i Quilis (Compromís); l’alcalde d’Alfarrasí, Fede Vidal Martínez (PSPV), en representació de la Mancomunitat de la Vall d’Albaida; i regidors d’ambdós ajuntaments.

El projecte serà coordinat per l’equip professional Grupo Paleolab i amb la participació de Cavea Patrimonio Cultural, que han estat treballant i col·laborant prèviament amb altres projectes de recuperació de memòria històrica com el de Paterna (Horta Sud), el d’Almansa o el d’Ontinyent (Vall d’Albaida), entre altres. La quantia de la subvenció és de 93.624,34 euros i l’execució del projecte haurà de produir-se abans del novembre del 2023.

A hores d’ara, només es té coneixement de l’existència de dues foses comunes del franquisme a la Vall d’Albaida: la d’Ontinyent, ja exhumada, i la d’Albaida. Per tant, amb l’exhumació d’aquesta última, és possible que la Vall d’Albaida passe a ser una comarca lliure de fosses, segons informen des del Memorial Democràtic de la comarca.

El 10 de juny del 1939, onze veïns de la Vall d’Albaida foren processats, assassinats i soterrats en una fossa comuna al cementeri d’Albaida, segons testimonis i documents. Sis dies més tard, el 16 de juny, set veïns més d’aquest poble foren executats, víctimes també de la repressió franquista, i soterrats a la mateixa fossa. Els seus noms eren Emilio Carbonell Guarner (Benigànim), Joaquín Cuquerella Benavent (Benigànim), Antonio Moscardó Vayà (Benigànim), Vicente Ramon Moscardó Vidal (Benigànim), Manuel Segrelles Blasco (Albaida), Francisco Segrelles Blasco (Albaida), Vicente Seguí Vidal (Albaida), osé Maria Senabre Gomar (Benigànim), Bautista Soler Bataller (Albaida), Enrique Tormo Tormo (Albaida), José Maria Tudela Mateu (Benigànim), Manuel Benavent Sanz (Benigànim), Bautista Cuquerella Sanchis (Benigànim), Miguel Cuquerella Sanchis (Benigànim), Antonio Ferrándiz Chafer (Albaida), Perfecto Ribes Tudela (Benigànim), Rafael Sempere Tormo (Albaida) i Bautista Soler Vicedo (Albaida).

Comparteix

Icona de pantalla completa