Diari La Veu del País Valencià
La Fiscalia arxiva la denúncia d’uns pares contra una escola per «assetjament» a la filla per usar el castellà

La Fiscalia de València ha demanat l’arxivament de la investigació oberta contra una escola de Paterna (l’Horta Nord) després de la denúncia interposada per uns pares que van al·legar que el centre havia suspés a la seua filla un examen de Ciències Socials per fer-lo en castellà, quan l’assignatura s’imparteix en valencià.

El ministeri públic, després de rebre la denúncia el 22 de maig, va incoar diligències d’investigació i va estudiar els fets, que consistien en l’oposició dels pares d’una menor al fet que cursara l’assignatura de Ciències Social de 4t curs de Primària en valencià, tal com estableix el Programa d’Educació Plurilingüe i Intercultural (PEPLI) corresponent del centre concertat.

Segons aquest programa, el 25% de les hores lectives han d’impartir-se en valencià. No obstant això, els denunciants van comunicar al centre el propòsit que l’alumna estudiara l’assignatura, en contra del programa del centre, en «espanyol» i li van comprar els llibres en aquesta llengua. Arribat el moment, la xiqueta va fer l’examen en castellà, raó per la qual, segons els denunciants, va ser qualificada amb un «insuficient».

Per aquest motiu, els pares van demanar a Fiscalia que s’investigaren els fets en considerar que podien ser constitutius d’un delicte de coaccions i assetjament en els quals es veia afectada una menor i, a més, de falsedat documental. Davant la possibilitat que es plantejara la comissió d’un delicte d’odi, es van repartir les diligències a la secció encapçalada per Susana Gisbert, instructora de la causa.

La fiscal estima que s’han d’arxivar les actuacions, atés que no veu cap mena de delicte. Respecte de les coaccions, assenyala en el seu escrit que no concorren, ja que no va haver-hi violència o intimidació per part del personal del centre, «que es va limitar a impartir instruccions fent ús de l’exercici de la seua funció educativa».

A més, per a haver-hi coaccions, s’ha de complir el requisit que qui comet la conducta no estiga legítimament autoritzat. I, sobre aquest tema, la fiscal adverteix: «No hi ha dubte que la llei reguladora del dret a l’educació, així com les disposicions aplicables en aquest àmbit, especialment el referit PEPLI, suposen legitimació més que suficient per fixar els seus propis criteris dins del que s’estableix per la Generalitat Valenciana, més fins i tot tractant-se d’un centre concertat».

Quant al delicte d’assetjament, la fiscal també el descarta per no haver-hi persecució, contacte per mitjans tecnològics o a través de tercers, ús de dades personals i atemptades contra la seua llibertat o el seu patrimoni.

La Fiscalia veu «encara menys admissible» la qualificació de delicte de falsedat documental, ja que «ni tan sols es fa al·lusió a quins serien el document o els documents falsificats, en què consisteix tal falsificació i si la mateixa és material o ideològica».

Respecte a un possible delicte d’odi, la fiscal el descarta per dues raons. La primera, perquè no concorren els motius discriminatoris que contempla la llei -no s’hi al·ludeix a l’ús de la llengua-, i perquè la conducta del centre tampoc té cabuda en cap de les accions típiques de l’article 510 CP, bé siga el discurs d’odi, que exigiria que s’incitara, fomentara o promoguera l’odi o l’hostilitat contra la persona o grup, o bé siga el tipus relatiu a la lesió de la dignitat, en l’àmbit de la qual no té cabuda el supòsit fet de suspendre un examen. Per tot això, la fiscal demana l’arxivament de les actuacions.

Comparteix

Icona de pantalla completa