Diari La Veu del País Valencià
El decret de les renovables, convalidat amb els vots del Botànic

El decret llei de mesures urgents en resposta a l’emergència econòmica i energètica originada per la guerra d’Ucraïna, anomenat «decret òmnibus» de les renovables, ha sigut ratificat a les Corts amb els vots a favor del Botànic. Els tres grups, a més, han signat un document en el qual es comprometen a continuar legislant en la matèria.

La disposició legislativa es va aprovar el passat 22 d’abril i va entrar en vigor des de la publicació en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana. L’acord ha arribat després d’un dia de negociacions en les quals finalment s’ha pactat aprovar el decret, rebutjar la tramitació com a projecte de llei i incloure les reivindicacions que han quedat pendents en futures tramitacions que queden aquesta legislatura.

El PSPV, Compromís i Unides Podem han votat a favor del decret, mentre que l’oposició ha votat en contra, però han demanat tramitar-lo com a projecte de llei. Tot i que el vot d’Unides Podem ha estat enlaire fins a última hora, finalment s’hi ha sumat. El resultat, 47 vots a favor i 43 en contra, ha generat nervis en les formacions del Botànic.

Les síndiques dels tres grups del govern han escenificat l’acord amb unes converses al pati del Ficus i pujant a presentar el pacte juntes. Ana Barceló (PSPV), Papi Robles (Compromís), Pilar Lima i Estefania Blanes (síndica i portaveu adjunta d’Unides Podem) han comparegut conjuntament.

Agència Valenciana de l’Energia

Les tres formacions han elaborat un document en què enumeren els set punts que han quedat per a futures negociacions. Entre aquests, hi ha la creació de l’Agència Valenciana de l’Energia, la prelació de les zones urbanes per a noves instal·lacions fotovoltaiques i l’autonomia municipal.

En concret, l’Agència Valenciana de l’Energia contemplarà crear o participar en societats mercantils, amb l’objectiu de comercialitzar energia elèctrica en règim de lliure competència i gestionar la venda d’excedents energètics d’instal·lacions d’autoconsum.

També han aprovat impulsar promocions públiques de generació i distribució d’energies renovables i el foment de les cooperatives d’energia i les comunitats energètiques locals com a instrument vertebrador d’una transició energètica democràtica.

Un altre dels punts és establir la prelació de sòls i espais per a la instal·lació de plantes d’energies renovables, prioritzant la instal·lació de centrals fotovoltaiques i parcs eòlics en zones urbanes, industrials i de sòls degradats o de nul valor mediambiental, agrícola i patrimonial. Això comportarà la reducció de permisos i informes associats per «guanyar eficiència i evitar l’impacte d’infraestructures de transport».

Igualment, buscaran millores de qüestions tècniques que puguen resultar d’interés per impulsar la transició energètica en la normativa vigent, el reforç de la protecció mediambiental per minimitzar l’afecció dels espais naturals protegits.

Així mateix, s’adaptarà la normativa valenciana a l’acord del Congrés que modifica el Reial decret llei 6/2022, i hi haurà mecanismes de participació per als municipis. Les fotovoltaiques o eòliques de més de 10 Mw en sòl no urbanitzable exigiran un tràmit de participació pública d’acord amb el que estableix el text refós de la Lotup.

També es proposarà donar suport tècnic i humà als ajuntaments de municipis menors que presenten la insuficiència de recursos materials i humans perquè puguen complir les obligacions i actuacions que corresponguen.

Comparteix

Icona de pantalla completa