Diari La Veu del País Valencià
Comencen els actes de celebració del 90é aniversari de les Normes de Castelló

Aquest dimecres Castelló per la Llengua ha dut a terme una roda de premsa a la seu d’Escola Valenciana en la qual ha començat a desvetllar la programació prevista per a enguany. La plataforma ha triat el lema «Una llengua per guanyar» per celebrar el 90 aniversari de les Normes del 1932.

Un lema que, segons ha explicat Maria Nebot, presidenta de l’entitat, es proposa a partir de la cita de Joan Fuster: «La llengua no ens la regalarà ningú, l’haurem de guanyar dia a dia». «La situació del valencià és, en aquest moment, de retrocés pel que fa a l’ús social; per això apel·lem a tota la ciutadania a fer servir el valencià com a llengua d’ús habitual. Per tenir una llengua viva ens ho hem de guanyar i, fent servir la llengua, és com guanya el valencià!», ha reblat.

Ja fa un parell d’anys que des de la plataforma unitària de Castelló per la Llengua -que engloba més de 25 entitats representatives de la societat civil castellonenca, i que a més a més, és l’encarregada d’organitzar els actes commemoratius de les Normes- es va decidir descentralitzar i traslladar també aquesta celebració a diferents pobles. Així ho ha explicat David Casanova, membre de la plataforma: «Aquest serà un aniversari especial, i és que han passat nou dècades des que es signaren, l’any 1932, les Normes ortogràfiques que van suposar la unitat de la nostra llengua. És per això que hem augmentat el nombre d’actes i el període de la commemoració».

Enguany Vila-real (la Plana Baixa) ha estat la ciutat escollida per iniciar, fora de Castelló de la Plana, la commemoració aquest dissabte 28 de maig, a les 12 h, a la plaça Major. En primer lloc, es farà el lliurament del XXV Premis Maig – Memorial Pascual Batalla, i tot seguit, l’acte d’homenatge a les Normes de Castelló. Com a colofó, hi haurà l’actuació del grup musical Abraç Band, de ritmes festius a l’estil New Orleans.

A més, «després de la presentació del llibre Les Normes de Castelló, de Josep Daniel Climent, dissabte a Vila-real seguirem amb una programació plena de sorpreses fins al 17 de desembre», ha afegit Eva Forés, coordinadora d’activitats de Castelló per la Llengua.

Els actes programats fins ara tindran lloc a Borriol (la Plana Alta), l’11 de juny, amb un concert del grup Mel de Romer; l’Alcora (l’Alcalatén), el 15 de juny, amb la inauguració de l’exposició fotogràfica «Les Normes de Castelló fan 90 anys», i ep primer d’octubre, amb la Fira d’entitats, teatre i els concerts de Citra, Tito Pontet i Ebri Knight, i al Grau de Castelló (la Plana Alta), el 3 d’octubre, amb la inauguració de l’exposició fotogràfica esmentada. Ara mateix s’està treballant en la programació dels actes de Castelló de la Plana que tindran lloc el 17 de desembre.

Maria Nebot ha remarcat que confien «en la predisposició de l’Ajuntament de Castelló de la Plana per contribuir al fet que la ciutat siga, aquest desembre, l’epicentre d’una gran mobilització i festa cultural entorn les Normes del 32 i la unitat de la llengua». Finalment, ha agraït la col·laboració i interés dels Ajuntaments de Vila-real, Borriol i l’Alcora, així com a les entitats locals, per acollir activitats entorn de les Normes de Castelló aquest 2022. «Enguany, en el 90 aniversari de les Normes, i per ser l’Any Fuster, ens hem de mobilitzar per demostrar que som un poble orgullós amb la nostra llengua. Al llarg de l’any, tenim «Una llengua per guanyar!»», ha rematat.

Comparteix

Icona de pantalla completa