El PSOE vota al Senat a favor de la proposta d’ERC i Bildu per a despenalitzar les injúries a la Corona

Els socialistes havien argumentat al matí que la iniciativa buscava qüestionar la legitimitat de la monarquia

El PSOE ha votat aquest dimecres al costat d'ERC, Bildu, PNB, Esquerra Confederal i Junts al Senat una proposició de llei per a modificar el Codi Penal amb la finalitat de despenalitzar les injúries a la Corona i els ultratges a Espanya, com ara la crema de banderes, malgrat que en el Ple no ho haja defès, per la qual cosa ha quedat aprovada la seua presa en consideració.

Finalment, el Senat ha pres en consideració la proposta presentada per Esquerra Republicana i EH Bildu amb 145 vots a favor. Han votat 'no' 111 senadors, entre ells els de PP, Ciutadans i Vox.

El PSOE ha canviat d'opinió ja que al matí, el senador del PSOE Artemi Vicent Rallo, durant la seua intervenció ha qualificat el debat d’«aprofitat». Segons ell, cal garantir, «per descomptat», les crítiques a qualsevol poder, però ha dit que aquesta proposició de llei estava fora del debat dels socialistes, atès que el que busquen els seus promotors és eliminar la Corona.

«El propòsit d'ERC hui és portar al Senat el debat sobre la legitimitat de la monarquia en el sistema constitucional, un debat avantatgista, perquè aprofita aquest moment», de polèmica per les conductes de Juan Carlos I, «per a confrontar amb la dreta», havia assenyalat el senador socialista.