Diari La Veu del País Valencià
Més de 1.200 docents valencians rebran formació per a prevenir i detectar abusos sexuals

Més de 1.200 docents d’arreu del País Valencià rebran formació per a prevenir i detectar abusos sexuals a vora 26.000 xiquets.

Save the Children, l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH-UV), la Universitat de Barcelona i la Carles III de Madrid han posat en marxa un programa per a «multiplicar les capacitats educatives per a combatre la violència sexual contra xiquets i xiquetes».

El projecte s’ha presentat a la Facultat de Magisteri de la Universitat de València, i compta amb un equip multidisciplinar de professionals de l’educació, la psicologia i el dret, per a proposar un pla de formació sobre violència sexual contra la infància.

L’impulsor del projecte, José Antonio García Sáez, ha manifestat que «els xiquetes i les xiquetes tenen dret a un entorn lliure de violència, i eixe entorn ha de ser construït per totes les persones i institucions amb les quals tenen contacte els xiquets i les xiquetes». També ha citat la directiva 2011/93/UE, relativa a la lluita contra els abusos i l’explotació sexual dels infants i la pornografia infantil, que «estableix l’obligació de formar els professionals en matèria de violència sexual contra els xiquets». En canvi, segons denunciava, això continua sense complir-se en diversos estats europeus, entre els quals hi ha Espanya.

El projecte, que rep el nom d’Educap, constarà d’una primera fase d’anàlisi prèvia sobre les necessitats de formació en aquest tema per part del professorat i amb l’elaboració posterior d’una guia docent sobre la matèria. En la següent fase, que començarà a inicis de l’any que ve, s’impartirà el curs pilot a un centenar de mestres de tot el País Valencià.

Arreu d’aquest territori es van interposar 766 denúncies per violència sexual amb una xiqueta o un xiquet com a víctima al llarg del 2020, segons dades del Ministeri espanyol d’Interior. Es tracta del 13,4% del total de les denúncies d’aquest tipus tramitades arreu de l’Estat espanyol.

Tal com indica el director de Save The Children al País Valencià, Rodrigo Hernández, les xifres indiquen que en aquest territori es van interposar més de dues denúncies diàries per violència sexual amb un menor com a víctima, «però els casos podrien ser més nombrosos, ja que les denúncies només representen la punta de l’iceberg». Segons argumenta, «moltes vegades, les víctimes, per por o per vergonya, no conten el que han viscut fins que no són adultes, cosa que fa que molts casos no isquen a la llum pública».

Comparteix

Icona de pantalla completa