Diari La Veu del País Valencià
Gandia exigeix a Costes que ature l’extracció d’arena a l’Auir i assegura que, en cas contrari, acudirà als tribunals

L’alcalde de Gandia (la Safor), José Manuel Prieto, ha exigit aquest dilluns a la Demarcació de Costes que ature l’extracció d’arena a la platja de l’Auir o modifique el pla d’actuació previst, i ha garantit que l’Ajuntament «no tolerarà que en plena temporada turística tinga lloc una activitat totalment inacceptable», en referència al moviment de sorra, «amb les conseqüències i el perill que això implica». En cas contrari, ha apuntat que acudirà «on siga necessari», fins i tot als tribunals.

Prieto ha censurat la intenció de Costes de continuar amb l’extracció d’arena «més enllà de les condicions acordades fa dues setmanes». Sobre aquest tema, la Junta de Govern ha aprovat per unanimitat un requeriment a la Demarcació de Costes, dependent del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, perquè cesse o modifique l’extracció d’arena a la platja de l’Auir durant la temporada estival o bé paralitze les actuacions fins que la temporada turística de platges finalitze.

L’Ajuntament apunta que el passat 8 d’abril va rebre un ofici de Costes pel qual sol·licitava un informe relatiu a les obres d’emergència per a la reparació dels danys causats pel temporal marítim que va tindre lloc del 13 al 28 de març en diferents platges.

Vint dies després, el 28 d’abril, es van presentar al·legacions a aquesta actuació i es va manifestar l’oposició sobre la base de diferents criteris. Un dels quals és que no es considerava «acceptable» l’extracció d’àrids plantejada, atés que el seu volum és «considerable i incrementa la vulnerabilitat de les platges, del passeig marítim i de les edificacions de Gandia davant el risc creixent dels temporals marítims».

En segon lloc, es va subratllar que la temporada turística de la platja de Gandia es va iniciar al març i els treballs plantejats «poden resultar perillosos per als usuaris, afectant la recuperació de l’activitat turística, essencial per a la ciutat de Gandia». També s’alertava que l’«enorme» longitud de l’actuació representa «una barrera d’accés a l’aigua per a milers de persones, trencant així el dret a accedir al domini públic marítim-terrestre de tota la ciutadania».

A més, es va posar l’accent que l’extracció d’arena a la platja «comporta un moviment de terres important, per la qual cosa, atés que ja estem en temporada turística, fa falta un informe favorable del Departament de Trànsit i Mobilitat». «L’actuació també pot comportar afeccions mediambientals i sobre la pesca que no es consten a la documentació aportada per Costes», va expressar el consistori.

Finalment, es remarcava que, malgrat comptar amb declaració d’urgència, es tracta d’una actuació «freqüent i periòdicament repetida», per la qual cosa «s’haurien d’haver estudiat i plantejat mesures i accions més duradores».

Per part seua, Costes, tant directament com través de la Delegació del govern espanyol, va assegurar que la duració de les obres seria de dues setmanes i que no afectarien la temporada estival.

Malgrat aquest compromís, durant la setmana passada el consistori ha tingut coneixement que Costes «no compliria el període pactat». Per això, l’alcaldia va sol·licitar més informació a la Demarcació i la setmana passada es va remetre per escrit a l’Ajuntament un cronograma de l’execució de les obres d’emergència «molt diferent» de l’acordat per les dues administracions.

Comparteix

Icona de pantalla completa