Diari La Veu del País Valencià
Un miler d’exemplars venuts i 3.000 assistents a la Plaça del Llibre de Gandia

Celebrada per segona vegada a la Plaça Rei Jaume I de Gandia del 19 al 22 de maig, la Plaça del Llibre de Gandia ha comptat amb més de 40 activitats, l’aportació de 18 editorials al programa i 1.600 títols diferents a la venda en un espai gestionat per tres llibreries de la localitat (Ambra Llibres, Gavina Llibres i Llibreria Ferrer). Els veïns de la Safor han desafiat la sufocant calor d’aquest cap de setmana, i més de 3.000 assistents han participat en les activitats oferides per la Plaça del Llibre o adquirint algun llibre dels quasi miler d’exemplars venuts.

Entre aquestes compres destaca el llibre infantil Susi, la reina de les abelles, de l’escriptora Rosa M. Fernández i la il·lustradora Mireia Banyuls (Edicions 96), com a títol més venut. La presentació d0aquesta obra va omplir de gom a gom el pati interior de la Biblioteca de Gandia. De la llista dels més venuts destaquen els títols presentats per editorials valencianes com a part d’aquesta programació, la qual cosa confirma el paper de la Plaça del Llibre com a difusora i dinamitzadora de la indústria editorial autòctona, segons celebren els organitzadors de l’esdeveniment. El receptari Coques valencianes, de Chelo Peiró (Edicions Tívoli); La llegenda de Bernat, el pirata malfadat, de Santiago Díaz i Cano (Andana Edicions); i Guia de camp dels ocells de la Marjal Pego-Oliva, de Francisco Atiénzar, Itziar Colodro, Beatriz Reig i Joan Sala i Jesús Villaplana (CEIC ALfons el Vell) són els altres llibres més venuts.

«Gandia és, per uns dies capital de la literatura», va declarar l’alcalde de la ciutat, José Manuel Prieto (PSPV), a la inauguració de l’esdeveniment. «El llegat literari de Gandia s’ha anat consolidant al llarg de la història: des d’autors com Ausiàs March, Joanot Martorell o Joan Roís de Corella, fins l’extensa nòmina d’autores i autors que presenta la ciutat en l’actualitat», va afegir. Molts d’ells van participar en una programació diversa, amb 46 activitats dirigides tant al públic infantil i juvenil com a l’adult en diferents formats i gèneres: presentacions de narrativa, assaig i literatura infantil i juvenil, micros oberts de poesia, tallers infantils, clubs de lectura, muixerangues, concerts, etc. Per altra banda, «la resposta del públic ha estat fantàstica, acompanyant-nos a les presentacions i a les activitats programades; així com la convivència amb els professionals del sector, llibreries, editorials i escriptors, que han fet de la capital de la Safor el punt neuràlgic de la literatura catalana al nostre país», afirmava també satisfet Rafael Domínguez, director de la Plaça del Llibre.

Segons els organitzadors, l’acontentament per part dels llibreters també s’ha de destacar, atès que amb un desplegament de més de 1.600 títols diferents de 150 editorials, «s’ha demostrat que la literatura en valencià té diversitat i qualitat». També es destaca l’impuls que la literatura infantil i juvenil ha tingut com a matèria guanyadora en vendes.

Aquesta segona edició ha comptat també amb la visita de diversos representants públics, com ara Raquel Tamarit (Compromís), la nova consellera d’Educació, Cultura i Esports; Rubén Trenzano (Compromís), director general de Política Lingüística; el citat alcalde de Gandia, José Manuel Prieto (PSPV); i Josep Alandete (Compromís), el vicealcalde de la localitat. «La Plaça s’ha establert com un espai col·laboratiu on participen moltes entitats amb el suport de la Direcció General de Cultura i Patrimoni dins del Pla Valencià de Foment del llibre i la Lectura (PVFLL 2017-2021). Tampoc no podem oblidar el paper actiu que ha tingut l’Ajuntament de la ciutat en l’organització de l’esdeveniment», expliquen des de l’organització.

Comparteix

Icona de pantalla completa