La plaça de l’Església de Sant Jordi acollirà l’edició del 2022 dels Premis Maestrat Viu, un acte que, per novena vegada, se celebrarà en un espai singular d’una localitat de la comarca. En aquesta ocasió, rebran els guardons el crític literari Josep Manuel San Abdón, l’empresa Cuinatur, Amanda Ulldemolins i l’Arxiu de Vistabella del Maestrat. Després de la gala, se celebrarà el sopar dels Premis, prèvia inscripció, al restaurant El Olivar, situat dins de l’àrea del golf de la urbanització Panoràmica.
L’acte de lliurament d’enguany serà conduït per dues professionals de la ràdio, la ulldeconina Lídia Labèrnia, la veu de Ràdio Ulldecona des de fa dotze anys, que presenta els espais informatius i l’entrevista, a banda de ser la col·laboradora de l’Ebre a RAC1, i l’alcoiana Amàlia Garrigós, que ha estat locutora de Ràdio 9 i d’À Punt Ràdio, ha presentat magazins musicals d’èxit com ara Territori Sonor i fou la primera presentadora dels Premis Maestrat Viu, al costat de Taray Cuartiella, l’any 2014. D’aquesta manera, Maestrat Viu vol visibilitzar «la compatibilitat als escenaris i als mitjans de comunicació de les varietats de l’estàndard occidental de la llengua catalana, com són el tortosí, la que es parla a l’àrea del Maestrat, i el valencià general».
A més, hi sonarà en directe la música dels cantautors Pau Alabajos, de Torrent (l’Horta Sud), i Cesk Freixas, de Sant Pere de Riudebitlles (l’Alt Penedès), dos cantants que començaren la trajectòria musical fa quasi vint anys i que han seguit carreres en paral·lel amb una proposta musical reivindicativa i compromesa influïda inicialment pel cantautor alcoià Ovidi Montllor.
D’altra banda, l’artista de l’Alcora (l’Alcalatén) Ana Beltrán Porcar il·lustrarà l’esdeveniment mitjançant la fusió de la música en directe amb la pintura, una interdisciplinarietat que desenvolupa des del 2013 i que ha esdevingut una marca ben distintiva, que evoca versatilitat i creativitat a raig.
El cartell, obra de la dissenyadora de Canet lo Roig Anna Romeu Pla, «pren el color del primer sol del dia, que ho impregna tot d’un color rogenc, anunci d’un nou dia i de la perseverança per construir una societat socialment i lingüísticament més justa». A més, en aquesta edició s’incorporen unes mans que abracen el logotip de Maestrat Viu, «són els braços, el contacte, la necessitat de caliu, la necessita de cuidar el Maestrat, un seguit de interpel·lacions a l’espectador per recuperar la consciència que el Maestrat és cosa de tots».