Diari La Veu del País Valencià
Podem defensa el seu projecte polític a València

La Festa de la Primavera, esdeveniment organitzat per Podem, se celebra aquest cap de setmana a València amb la visita dels principals referents del partit. La trobada està servint perquè la formació morada es posicione dins del tauler polític actual, marcat per la incertesa a un any de les eleccions municipals, autonòmiques i estatals. Mentre Yolanda Díaz fa moviments per bastir una candidatura a l’esquerra del PSOE, Podem resta a l’espera de les decisions de la vicepresidenta espanyola, que fins ara no ha comptat amb el partit morat per teixir aquesta confluència.

En aquest sentit, la secretària d’Organització de Podem, Lilith Verstrynge, i el secretari d’Horitzó Republicà de la formació, Rafa Mayoral, han apostat per esperar «per veure com es desenvolupa» l’entitat Sumar, la plataforma que Yolanda Díaz ha engegat per iniciar el procés previ a configurar la seua candidatura electoral. «És ella qui ha de prendre les decisions», han dit amb cautela, si bé també han reconegut que «tots han de contribuir» a fer possible aquesta proposta electoral. De fet, Rafa Mayoral ha desitjat «molta sort» a Díaz, al mateix temps que ha garantit que Podem «aportarà a aquest procés de construcció democràtica, popular, republicana i feminista», tal com «venim fent des que existeix aquest partit». Al seu torn, Verstrynge ha dit que la iniciativa de Díaz «és el procés natural del que havia de vindre».

Pel que fa a la tasca de govern del partit, Podem ha defensat les lleis impulsades gràcies a la seua iniciativa. Així, la secretària d’estat d’Igualtat i contra la Violència de Gènere i també secretària de Feminismes i LGTBI de Podem, Ángela Rodríguez-Pam, ha assegurat que «a Espanya hi haurà llei del “només sí és sí», en referència al consentiment sexual per part de la dona. «Volem llibertat sexual per a totes, tots i totis, però si dius que no, això ha de ser un delicte». Al seu, torn, Rodríguez-Pam ha defensat la tasca desenvolupada per la ministra espanyola d’Igualtat, Irene Montero, que «ha posat les demandes feministes al centre de la discussió política». La secretària d’estat d’Igualtat ha afirmat que Podem «ha posat en el centre si les dones tenim la mateixa capacitat per a decidir sobre la nostra sexualitat que els homes», i també ha subratllat que al 2021 es van denunciar més de 17.000 delictes contra la llibertat sexual de les dones, però «milers de dones han patit aquestes agressions i no s’atreveixen a denunciar, cosa que representa la cultura del sotmetiment».

El feminisme ha marcat la jornada del dissabte en la Festa de la Primavera. La secretària d’Organització de Podem, Lilith Verstrynge, ha defensat també la baixa laboral per dolor menstrual aprovada aquesta setmana al Consell de Ministres com un «primer pas» que s’anirà ampliant per a cobrir «totes les situacions possibles».

Un altre dels temes amb més presència ha estat el de la visita del rei espanyol emèrit a Galícia, dos anys després de la seua fugida a Abu Dhabi. La portaveu estatal de Podem, Isa Serra, ha acusat el PSOE de «cometre un greu error posicionant-se en la defensa de la monarquia» en un moment en què la ultradreta «orquestra una ofensiva» a favor de la institució. En un debat que portava com a títol «pot la monarquia sobreviure a la corrupció?», en què han participat diversos dirigents del partit, periodistes, advocats i analistes polítics, Serra ha responsabilitzat el PSOE d’haver impedit la celebració d’una comissió d’investigació al Congrés sobre la corrupció de la monarquia. Segons la portaveu del partit morat, la visita de Joan Carles I és «una humiliació i una ostentació de la impunitat». Pel seu compte, Rafa Mayoral, secretari d’Horitzó Republicà de la formació, ha recordat que l’exmonarca està lliure de causes a l’Estat espanyol per la seua inviolabilitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa