Diari La Veu del País Valencià
La Plaça del Llibre torna a Gandia aquest cap de setmana

La Plaça del Llibre torna a Gandia. Es tracta de l’esdeveniment principal de la literatura escrita en valencià i enguany ha celebrat o celebrarà edicions també a Alacant, València, Elx, Castelló de la Plana o Sueca, a la Ribera Baixa, per homenatjar l’assagista Joan Fuster en el seu centenari. Aquest cap de setmana serà el torn de Gandia, capital de la Safor, que acollirà la Plaça del Llibre entre el 19 i el 22 de maig a la plaça del Rei Jaume I.

L’encontre literari a Gandia ha estat presentat aquest dimarts 17 de maig, a la Biblioteca Central d’aquesta localitat, i ha comptat amb la presència de Teresa Val, directora de la Fundació FULL, que organitza l’esdeveniment; Rafael Domínguez, director de la Plaça del Llibre; Josepa Costa, assessora lingüística del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV); Liduvina Gil, regidora de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (IMAB); i Carmina Prats, cap de servei de foment a la lectura de la Direcció General de Cultura i Patrimoni.

Durant les quatre jornades de la Plaça del Llibre, els visitants podran descobrir les últimes novetats de les editorials valencianes i gaudir de les més de 40 activitats programades: presentacions de llibres, taules redones, tertúlies literàries, signatures, espectacles infantils i concerts. Enguany, i per primera vegada en la història de la Plaça del Llibre, s’emetrà en directe el podcast de Gent Ràndom, un espai literari presentat per Quim Ruiz, Lourdes Frasquet i Empar Puerto, els quals faran un repàs de l’actualitat literària amb l’excusa de parlar sobre qüestions vitals en clau d’humor; així com un taller de graffiti a càrrec de l’artista Galleta María.

Tal com ha explicat Teresa Val en aquest acte, la Plaça del Llibre és un projecte compartit entre diverses entitats que va nàixer fa deu anys i que ja s’ha consolidat com un gran aparador literari amb més de 40 entitats col·laboradores. «La Plaça del Llibre va sorgir amb una convicció molt forta de normalitzar el llibre en valencià, a poc a poc, la vertebració literària es va convertir en la vertebració territorial», assegura. En aquest sentit, Val apunta que «estar a Gandia és cabdal perquè significa descentralitzar».

D’altra banda, Carmina Prats ha incidit en la importància de les Places del Llibre per l’expansió del foment de la lectura. A més, ha subratllat sobre la necessitat de fer una Plaça del Llibre a Gandia, ja que «és el bressol de moltes de les nostres figures de la literatura valenciana».

Liduvina Gilha ha incidit que la celebració de la Plaça del Llibre a Gandia suposa la consolidació d’aquesta localitat com a punt de referència del mercat editorial i de la lectura en valencià i també ha posat èmfasi en l’èxit de vendes i assistència de l’any passat, esperant que aquest any siga igual.

Per la seua part, Rafael Domínguez ha recalcat la identitat pròpia de cada Plaça i, de manera especial en la de Gandia, Arrels i Territori per segon any. Domínguez ha fet un breu recorregut en la programació de l’esdeveniment parant atenció a les 18 activitats dedicades exclusivament a la temàtica de la Plaça de Gandia, com són «les taules redones dedicades a Fuster, la muixeranga, els concerts, el lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Gandia i els quatre contacontes infantils que s’ajusten a la temàtica identitària».

Totes les activitats seran gratuïtes i s’oferirà la interpretació en llengua de signes per a moltes de les activitats del programa. D’aquesta manera es garantirà l’accés a la lectura i a l’activitat cultural literària per a tot el món. Amb la celebració de diverses edicions, repartides al llarg de l’any i arreu de tot el territori valencià, i el manteniment de la Llibreria Virtual, l’organització intentarà que tothom puga tindre accés a la compra de llibres en valencià des de qualsevol localitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa